Nadziewam piersi z kurczaka tym farszem i podaję z gęstym sosem. Zdrowy i szybki obiad mam raz-dwa

Nadziewam piersi z kurczaka tym farszem i podaję z gęstym sosem. Zdrowy i szybki obiad mam raz-dwa

Dodano: 
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem Źródło: Shutterstock / EmilianCovaci
Mój filet z kurczaka nadziewany szpinakiem świetnie sprawdzi się jako pomysł na codzienny i odświętny obiad. Połączenie delikatnego mięsa, lekkiego farszu i aromatycznego sosu to tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie.

Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem przygotujesz bez dużego wysiłku, zyskując pewność, że domowy obiad będzie nie tylko pyszny, ale także wartościowy pod względem odżywczym. Filet z kurczaka to chude, lekkostrawne i bogate w białko mięso, a szpinakowy farsz i sos pomidorowy pomagają wzbogacić dietę o dodatkowe porcje zdrowych warzyw.

Jak przygotować filet z kurczaka nadziewany szpinakiem?

Aby przygotować filet z kurczaka nadziewany szpinakiem, potrzebujesz jedynie kilku tanich składników. Polecam wybrać ekologiczne mięso drobiowe, które różni się smakiem i konsystencją od mięsa z intensywnej hodowli. Zwróć uwagę na świeżość drobiu – mięso nie powinno być bardzo mokre, lepkie i wydzielać intensywnego zapachu. Do faszerowania najlepiej nadają się średniej wielkości, dość grube filety z kurczaka.

Farsz robię ze świeżego szpinaku, który możesz zastąpić mrożonymi liśćmi. Nie polecam używać mrożonego szpinaku rozdrobnionego, bo farsz będzie bardzo wodnisty i mało intensywny w smaku.

Do sosu pomidorowego dodaję suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, które podbijają jego smak. Zalewą z pomidorów zastępuję tłuszcz do smażenia cebuli i czosnku. Możesz pominąć ten składnik lub przygotować sos pomidorowy zgodnie z ulubionym przepisem.

Przepis: Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

To wyśmienite mięso danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą i różnymi surówkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 średnie filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 450 g liści szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 6 małych suszonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie farszuLiście szpinaku pozbaw łodyżek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż szpinak zmięknie. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem. W każdym kawałku mięsa zrób ostrym nożem nacięcie, żeby powstała głęboka kieszonka. Oprósz mięso z zewnątrz i w środku solą (opcjonalnie – zarówno sos, jak i farsz zawierają sól) oraz pieprzem.
  3. Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w małą kostkę. Na zalewie olejowej z suszonych pomidorów zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj passatę pomidorową i suszone pomidory, oregano i tymianek. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odparuj nadmiar płynu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Gotuj sos jeszcze 5 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
  4. Faszerowanie mięsaOdłóż 2 łyżki farszu i wypełnij resztą nadzienia zrobione w filetach kieszonki. Zepnij brzegi mięsa wykałaczką, żeby farsz nie wypadł w czasie smażenia.
  5. Smażenie i pieczenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż filety z kurczaka faszerowane szpinakiem na złoty kolor. Ułóż obsmażone mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu filetów rozsmaruj odłożony wcześniej farsz szpinakowy. Upiecz mięso do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) – czas pieczenia to 25-30 minut.

Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem podawaj z gorącym sosem pomidorowym.

Inne warianty farszu i sosu do filetów z kurczaka

Smak farszu szpinakowego możesz wzbogacić, dodając do niego różnego rodzaju sery np. ser mozzarella, ser feta, ser gorgonzola lub śmietanę kremówkę, która sprawi, że farsz będzie miał delikatniejszy smak oraz kremową konsystencję. Co więcej, dzięki dodaniu serów lub śmietany mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Wskazówka: dodając słone sery, możesz zrezygnować z solenia wnętrza mięsa i szpinaku.

Filety z kurczaka doskonale smakują również z farszem przygotowanym z m.in.:

  • suszonych pomidorów, czosnku i bazylii,
  • pieczarek i cebuli,
  • szynki i żółtego sera,
  • boczku, ogórka kiszonego i papryki konserwowej.

Aby urozmaicić menu, podaję faszerowane filety z kurczaka nie tylko z różnymi nadzieniami, ale także sosami np. sosem pomidorowo-paprykowym, sosem pieczarkowym, sosem grzybowym i sosem śmietanowym z ziołami.

Czytaj też:
Nadziewam piersi z kurczaka i wkładam do piekarnika. Patent na smaczne mięso z porcją warzyw
Czytaj też:
Mój patent na pyszne piersi z kurczaka jest banalny, a wszyscy proszą o dokładkę