Rodzina oszalała na punkcie tych jajek z porem. Kremowe, puszyste i zawsze się udają

Rodzina oszalała na punkcie tych jajek z porem. Kremowe, puszyste i zawsze się udają

Dodano: 
Jajka zapiekane w kokilkach
Jajka zapiekane w kokilkach Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Do przygotowania tych pysznych zapiekanych jajek nie potrzeba wielu składników ani czasu. Podsmażone pory w kremowej, serowej masie to połączenie, które uwielbiają wszyscy domownicy.

Codzienne przekąski nie muszą być nudne ani niezdrowe. Gdy tylko mogę, robię je w domu z naturalnych składników. Często używam jajek, bo u nas to produkt jedzony nie tylko na śniadanie. W tej zapiekance smakują zjawiskowo.

Jak zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem?

Tę potrawę robię jak niby-sufleciki. Podsmażone pory z cebulą nakładam do kokilek i wylewam na wierzch masę jajeczną z mlekiem i serem, która zestala się przy pieczeniu. Podczas gdy klasyczny suflet sprawia same kłopoty, opadając pomimo starań, tu nie ma takiego problemu.

Zawartość ramekinów wstępnie podpiekam, by się ścięła i nie zapadła po wbiciu jajek. Przed podaniem posypuję wierzch świeżym koperkiem, natką pietruszki albo szczypiorem. Czasem dodaję też zioła do masy.

Przepis: Jajka zapiekane w kokilkach z porem

Smakowita i sycąca przekąska w stylu sufletu z sadzonym jajkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g białych części porów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 75 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj pory i cebulę, podsmaż na oleju, aż się zeszklą. Zmiksuj 3 jajka z mlekiem, dodaj gałkę i ser, po czym dopraw solą i pieprzem.
  2. PieczenieRozłóż podsmażone warzywa do kokilek i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wbij do każdej po jajku. Piecz jeszcze około 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie częściowo płynne.

Jak długo piec jajka w piekarniku?

W 180 stopniach pojedyncze jajko wbite do kokilki z nadzieniem czy na przykład papryki jest gotowe w 15-20 minut. Dokładny czas zależy od tego, jak mocno ścięte ma być żółtko. Jeśli ktoś lubi bardzo rzadkie, jego wersja może być gotowa w około 12 minut.

Z czym zapiekać jajka w piekarniku?

Zarówno pod masę jajeczną, jak i pod jajka sadzone można dodać inne składniki niż w przepisie. Najczęściej stosuje się połączenia warzyw z cebulą lub czosnkiem i ziołami, a także serem. To między innymi:

  • zblanszowany i odciśnięty szpinak, posiekana cebula, czosnek i pokruszony ser feta,
  • podsmażone pieczarki z cebulą, natka pietruszki i parmezanem,
  • starta, osolona i odciśnięta cukinia ze szczypiorkiem i fetą,
  • pomidory z puszki z posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką w proszku,
  • podsmażona kiełbasa ze startym serem i szczypiorkiem,
  • podsmażony boczek, suszone pomidory i natka pietruszki,
  • grzanki z masłem i żółty ser.

Zamiast kokilek można użyć produktów takich, jak wydrążone bułki albo pomidory, połówki papryki, cukinii lub awokado, jak również pieczone ziemniaki.

Czytaj też:
Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłam
Czytaj też:
Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor