Domowe desery są znacznie zdrowsze, gdy dodaję do nich zmiksowane owoce lub warzywa, a także orzechy, pestki i czekoladę. Taką słodką przekąskę można jeść z korzyścią dla zdrowia i mniejszą dawką kalorii. Zobacz, jak łatwo jest przygotować aromatyczne batoniki z dynią.
Jak zrobić batoniki dyniowe z czekoladą?
Bazą jest miąższ pieczonej dyni z mieszanką korzennych przypraw znanych jako pumpkin spice. Zawiera głównie cynamon z dodatkiem kardamonu, imbiru i goździków. Taki miks nie tylko poprawia smak warzywa, ale także zmniejsza skok poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu cukru.
Purée zagęszczają mąka i jajka, więc całość musi zostać upieczona. Dopiero gdy lekko przestygnie, kroję ją na indywidualne porcje. Do przepisu używam formy o wymiarach 23 na 33 centymetry. Z podanych ilości produktów wychodzi mi ponad 20 batonów.
Z orzechami włoskimi i startą czekoladą zdrowy wypiek zmienia się w pierwszorzędny deser. Zwykle wybieram tę gorzką, ale wciąż słodką. Najlepiej, gdy zawiera około 70% kakao.
Przepis: Batoniki dyniowe z czekoladą
Słodka przekąska na bazie miąższu dyni z aromatycznymi przyprawami korzennymi
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 186 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 i 3/4 szklanki purée z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZetrzyj czekoladę na grubej tarce, a orzechy drobno posiekaj. Odłóż po 2 łyżki tych składników do dekoracji.
- Mieszanie ciastaPołącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. Osobno utrzyj masło na jasną masę, wsyp cukier i ucieraj, aż będzie puszysta. Dołóż jajko, dynię i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość, wsypując powoli mieszankę z mąką. Dodaj czekoladę i orzechy, po czym połącz delikatnie składniki za pomocą łopatki.
- PieczenieNastaw piekarnik na 180 stopni. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na 35-45 minut, aż brzegi się przyrumienią, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy. Zostaw wypiek w środku na 20 minut, a następnie przenieś na kratkę. Posyp odłożoną czekoladą i orzechami. Gdy wystygnie, pokrój go na kwadraty albo prostokąty.
Proste purée z dyni
Robię je łatwo z wykorzystaniem piekarnika i blendera. Obrane kawałki miąższu układam na blaszce z pergaminem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Potem studzę je i miksuję na gładką masę. Zwykle przygotowuję większą ilość i część zamrażam albo zamykam na gorąco w wyparzonych słoikach. Chowam do lodówki i zużywam w ciągu 1-2 tygodni.
Jak zrobić batoniki owsiano-dyniowe?
To bardzo proste, bo zamiast mąki wystarczy wziąć 4 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich. Można też jednak zrezygnować z jajka i połączyć składniki w innych proporcjach.
Najchętniej korzystam z przepisu bez pieczenia. Łączę po 1/4 szklanki zblendowanej dyni i miodu z 1/2 szklanki masła orzechowego. Dodaję łyżkę roztopionego oleju kokosowego i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Masę łączę z 1 i 1/3 szklanki płatków błyskawicznych, wykładam nią formę przykrytą folią spożywczą i dociskam. Przed pokrojeniem wstawiam naczynie na kilka godzin do lodówki.
Czytaj też:
Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniemCzytaj też:
Tych pysznych żelków nie kupisz w sklepie. Zrób je raz, a wciąż będziesz dorabiać nowe
