Pyszna pasta z sezamu zamiast śmietanki do kawy to trend, który przypadnie wielu osobom do gustu. Nie chodzi tylko o wspaniały aromat i bogaty orzechowy smak. Produkt jest niezwykle zdrowy, a w tym napoju pomaga poczuć większą sytość i zniwelować apetyt na słodycze. Ma także korzystny wpływ na metabolizm i razem z odchudzającą kofeiną może istotnie przyspieszyć utratę wagi.
Co daje picie kawy z pastą tahini?
Pasta z prażonych łuskanych nasion sezamu indyjskiego sprawia, że napój syci na wiele godzin i ułatwia spalanie tłuszczu. Zapewnia też ważne związki. To przede wszystkim witamina B1, która jest niezbędna dla układu nerwowego. Bierze ponadto udział w przemianach cukrów i węglowodanów, gdy są przetwarzane na energię. Te procesy mocno wspiera też kofeina, która jest jednym z najsilniejszych naturalnych fat burnerów.
Mielone nasionka to bogate źródło magnezu, żelaza i wapnia, które po rozbiciu ich twardych ścian są dobrze przyswajalne w organizmie. Zawierają sporo zdrowego tłuszczu – takiego, jak w oliwie z oliwek. Ma on dużą odporność na jełczenie, dlatego sklepowa tahini długo pozostaje zdrowa. To również źródło białka, bo w łyżce jest około 2,5 g tego składnika.
Tahini i kawa to dwa produkty bogate w antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkodzeniami komórek i rozwojem chorób serca czy raka. Zmniejszają także zagrożenie miażdżycą i cukrzycą, bo obniżają zły cholesterol i wysoki poziom glukozy we krwi. To idealne warunki do tracenia na wadze.
Jak zrobić kawę z tahini?
Wystarczy połączyć pastę sezamową i napar. Można przygotować go w dowolny sposób, nawet z rozpuszczalnych granulek. Aby nie rozwadniać napoju, zaparzam zwyczajową porcję mielonych ziaren, ale z mniejszą ilością wody. Odejmuję jej tyle, by móc dolać ciepłe mleko. Z tym dodatkiem kawa jest bardziej gładka i słodka w smaku. Zwykle używam naturalnej wersji migdałowej, bo zawiera mniej cukrów niż mleko krowie.
Napoju nie słodzę, by miał mniej kalorii i nie podnosił za bardzo glukozy we krwi, bo to utrudnia spalanie kalorii i tłuszczu. Składnikiem, który w tym bardzo pomaga, jest prawdziwy cynamon.
Przepis: Kawa z tahini
Kremowe latte z pastą sezamową i mlekiem migdałowym
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 99
Składniki
- 1 duża łyżeczka gęstej pasty tahini
- 1/4 szklanki mleka migdałowego bez cukru
- 3/4 kubka gorącej czarnej kawy
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNałóż pastę do kubka. Podgrzej mleko, a gdy będzie gorące, wlej do środka i dokładnie połącz składniki.
- Mieszanie napojuZalej kawą mieszankę tahini i mleka, wymieszaj. Jeśli lubisz, posyp napój cynamonem.
Jak zrobić halva latte?
To już słodki napój z tahini, który robi się z miodem lub syropem, na przykład klonowym albo z agawy. Popularnym sposobem jego przyrządzania jest zrobienie zabielacza do naparu. Ze szklanki mleka migdałowego, 5 łyżek pasty i 3 łyżek miodu otrzymuję około 6 porcji dodatku. Używam go w ilości 4 łyżek na kubek przygotowanej kawy z mlekiem.
Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a kawa działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do tego świetnie smakujeCzytaj też:
Dodaj szczyptę do porannej kawy. To połączenie podkręci metabolizm i spalanie tłuszczu