Babeczki w papilotkach to jeden z najłatwiejszych wypieków. Wychodzą nawet wtedy, gdy zmienią się proporcje składników czy gotuje się masę na parze, zamiast piec. Babeczki przygotowane taką metodą są wyjątkowo delikatne i miękkie, dlatego coraz rzadziej włączam piekarnik, gdy je przygotowuję.
Jak zrobić babeczki kakaowe na parze?
Podstawowe składniki ucieram, by je napowietrzyć i rozpuścić cukier. Gotową masę rozlewam do papierków na muffiny, nie dopełniając ich do końca. Wstawiam je do parowaru elektrycznego, choć doskonale wychodzą w specjalnym sitku czy bambusowym koszyku postawionym na garnku.
Podczas parowania nigdy nie uchylam pokrywki, by zajrzeć do środka. Babeczki sprawdzam na końcu. Powinny być zwarte i nie uginać się pod dotknięciem palca, a patyczek włożony do środka musi wychodzić suchy.
Przepis: Babeczki kakaowe na parze
Mięciutkie muffinki z dodatkiem kakao przygotowane bez pieczenia
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 146 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaUbijaj jajka z cukrem i solą przez 2-3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przesiej do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj składniki, po czym wlej powoli mleko, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowanie muffinekNałóż ciasto do papilotek, by sięgało do 2/3 wysokości. Ustaw je w parowarze elektrycznym albo specjalnym sitku czy koszyku nakładanym na garnek. Gotuj 18-20 minut, a następnie wyjmij do wystygnięcia.
Przepis na bułeczki na parze
Bez pieczenia można łatwo zrobić pieczywo drożdżowe. W tradycyjnej polskiej wersji jest nazywane raczej kluskami i znane jako pampuchy lub parowańce. Bardzo podobne są jednak chińskie bułeczki bao, ale w odróżnieniu od naszej wersji podaje się je tylko z wytrawnymi składnikami. Ja robię je w jednakowy sposób i tylko inaczej formuję na końcu.
Aby przygotować ciasto, do 250 g mąki wsypuję opakowanie suchych drożdży oraz po łyżeczce cukru i soli. Łączę składniki i wlewam 200 ml ciepłego mleka, w którym rozpuszczam wcześniej 2 łyżki masła. Wyrabiam krótko masę, w razie potrzeby dosypując mąkę. Odstawiam, by dwukrotnie zwiększyła swoją objętość. Wtedy znów szybko je wyrabiam, rozwałkowuję i za pomocą szklanki wycinam krążki.
Kółka o średnicy 10-12 centymetrów smaruję od góry olejem i zginam na pół, bo taki kształt przeznaczony do nadziewania. Te mniejsze (6-7 cm) wkładam od razu do parowaru. Jeżeli w koszyku są duże dziury, wykładam dno pergaminem do pieczenia. Gotuję około 15 minut.
Czytaj też:
Robię pampuchy z tego przepisu. Moje kluski na parze są tak delikatne, że rozpływają się w ustachCzytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser
