Wsypuję do ciasta tylko łyżeczkę, a naleśniki wychodzą puszyste. Cała rodzina się nimi zajada

Wsypuję do ciasta tylko łyżeczkę, a naleśniki wychodzą puszyste. Cała rodzina się nimi zajada

Dodano: 
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
Naleśniki to tanie i proste danie, które kochają chyba wszyscy. Kojarzą się z cienkimi plackami, ale ja prostym sposobem zamieniam je w puszystą potrawę. Dzięki temu wychodzą lekkie i zjada się je z prawdziwą przyjemnością.

By przygotować klasyczne naleśniki, wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko. By zaś naleśniki wyszły puszyste, nie trzeba dużo więcej. Wystarczy wsypać do ciasta trochę spulchniacza i gotowe. Gdy raz spróbujecie tych naleśników, nie będziecie chcieli wracać do innych. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jaki spulchniacz wsypać do ciasta na naleśniki?

Do klasycznych naleśników nie dodaje się spulchniacza, więc wychodzą cienkie i zwarte. Jeśli jednak chcecie dodać naleśnikom lekkości i grubości, wsypcie do nich trochę spulchniacza. Może nim być proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Z ilością tych składników nie ma co przesadzać, wystarczy dodać pół łyżeczki na szklankę mąki.

Dobrym pomysłem są też drożdże. Można sięgnąć po świeże albo instant. W przypadku tych drugich nie trzeba czekać, aż wyrośnie rozczyn, bo zwyczajnie się go nie sporządza. Ciasto naleśnikowe możecie też spulchnić ubitym na sztywno białkiem jaja. Wtedy ciasto trzeba delikatnie mieszać, by nie zniszczyć delikatnej struktury piany.

Jak zrobić naleśniki drożdżowe?

Naleśniki drożdżowe szykuję zwykle z dodatkiem drożdży instant. Mają tę zaletę, że nie trzeba sporządzać oddzielnie rozczynu. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i dopiero potem odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta waha się w przedziale 15-25 minut. Wszystko zależy od świeżości drożdży i temperatury panującej w kuchni. Wyrośnięte ciasto należy ponownie wymieszać, a jeśli jest zbyt gęste, dodać do niego trochę letniego mleka. Teraz nie pozostaje nic więcej, jak przystąpić do smażenia.

Przepis: Naleśniki drożdżowe

Puszyste i lekkie naleśniki na śniadanie, podwieczorek lub kolację

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju lub masła rozpuszczonego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWszystkie składniki ciasta umieść w misce, dokładnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką, by nie było grudek. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. SmażenieWyrośnięte ciasto lekko wymieszaj łyżką. Na patelni kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż naleśniki będą rumiane i wyrośnięte.

Wskazówka: Naleśniki drożdżowe najlepiej smakują podane na słodko, np. z serkiem waniliowym, dżemem, owocami, miodem i orzechami.

Naleśniki drożdżowe – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek przydatnych przy przyrządzaniu naleśników drożdżowych.

  • Temperatura mleka dodawanego do ciasta nie może być zbyt wysoka. Inaczej drożdże mogą stracić moc wyrastania.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Zbyt rzadkie nie urośnie, zbyt gęste będzie ciężkie i da sztywne naleśniki.
  • Mieszanie ciasta po wyrośnięciu powinno być dość delikatne. Inaczej łatwo ulecą z niego pęcherzyki powietrza.
  • Naleśniki drożdżowe należy smażyć na średnim ogniu. W zbyt wysokiej się przypieką, w zbyt niskiej wchłoną dużo tłuszczu.

Czytaj też:
Zostało ci mięso po rosole? Przygotujesz z nim pyszne i sycące krokiety
Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki wylewam tylko jedną łyżkę. Tyle wystarczy by wyszły pyszne i elastyczne