Gdy robię to danie, nie potrzeba wyszukanych dodatków, by najeść się ze smakiem. Okraszam je cebulą i rodzina pałaszuje każdą ilość. Polecam przepis na proste kluski ziemniaczane bez mąki i skrobi, które scalam samym jajkiem.
Jak zrobić kluski ziemniaczane bez mąki i skrobi?
Bazą są rozdrobnione kartofle – pół na pół ugotowane i surowe. Do tego wystarczy dołożyć sól oraz jajko i już można mieszać masę na pyszne i zdrowe kluski. Robię je z zagłębieniem albo bez niego. Wszystko zależy od moich kuchennych planów.
Jeżeli chcę polać je tłuszczem albo sosem, wciskam palcem środek. W tym zagłębieniu gromadzą się dodatki, dzięki czemu każdy kęs jest smaczniejszy. Kiedy natomiast gotuję ich więcej i chcę później obsmażać, formuję okrągłe kulki, które łatwo przekrawam na pół przed wrzuceniem na patelnię.
Kuchenny przyrząd, z którym potrawa wychodzi najlepiej, to praska do ziemniaków z małymi dziurkami. Zastępuje maszynkę do mielenia mięsa, którą po użyciu trzeba rozkładać i myć. Jest przy tym o niebo lepsza niż różne dedykowane tłuczki.
Minusem wszelkich klusek z surowymi kartoflami jest konieczność ich tarcia. Służą do tego najdrobniejsze oczka, które szarpią miąższ. Czynność wymaga siły i czasu, ale daje najlepszą konsystencję papki w porównaniu z niejednym urządzeniem elektrycznym. Aby chronić palce przed skaleczeniem, zakładam specjalną kuchenną rękawiczkę ochronną, którą trzymam na takie okazje.
Przepis: Kluski z ziemniaków z jajkiem
Mięciutkie kluseczki z samych kartofli bez dodatku mąki ani skrobi
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 28 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówUmyj i obierz bulwy, po czym ugotuj połowę w osolonym wrzątku. W tym czasie zetrzyj resztę na tarce ziemniaczanej, połóż na gęstym sitku i odciśnij nad miską. Odczekaj 10 minut, zlej płyn i dodaj osad do rozdrobnionej masy.
- Mieszanie masyPrzeciśnij gorące kartofle przez praskę, dodaj do nich te surowe i wymieszaj. Dopraw solą i wbij jajko. Dobrze wyrób składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej niezbyt duże okrągłe kluski.
- Gotowanie klusekWrzucaj kluski do osolonej wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze smażoną cebulką.
Jak zrobić smażoną cebulkę do klusek ziemniaczanych?
Ugotowane kluski polewam wolno smażoną cebulką, którą karmelizuję bez przypalenia. Warzywo kroję w kostki albo półplasterki, po czym zalewam w patelni nieco większą ilością oleju, by mogły się w nim dusić. Włączam gaz, oprószam cebulę solą i podgrzewam na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 15-25 minutach kawałki powinny być miękkie i rumiane, choć czas zależy od odmiany cebuli. Gdy używam tej cukrowej, robią się najkrócej.
Czytaj też:
Gotowane ziemniaki przerabiam na proste, pyszne kluski. Pasują do wielu dań obiadowychCzytaj też:
Babcia wiedziała, co dobre. Te kluski ziemniaczane podbijają serca. Spróbuj raz, a wrócisz po więcej