Schabu nie smażę już w panierce. Ta wersja wieprzowego mięsa jest o wiele lepsza

Schabu nie smażę już w panierce. Ta wersja wieprzowego mięsa jest o wiele lepsza

Dodano: 
Zapiekane kotlety
Zapiekane kotlety Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli schab zamieniacie zwykle w panierowane kotlety, spróbujcie tego dania. Jest proste do przygotowania, pełne smaku i o wiele zdrowsze, niż klasyczne schabowe. Polecam je na niedzielny obiad.

Większość osób ze schabu robi klasyczne schabowe. I rzeczywiście są bardzo smaczne, jednak mojej rodzinie trochę się już znudziły. Dlatego wymyśliłam nową wersję wieprzowych kotletów. Są soczyste i pełne smaku, co jest zasługą trzech prostych dodatków. Przekonajcie się o tym sami.

Inne sposoby przygotowania schabu

Schab to jeden z chudszych kawałków wieprzowego mięsa. Jest delikatny i świetnie nadaje się do smażenia. Można go też jednak piec, zapiekać, a także dusić. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mięsu temu nie służy zbyt długa obróbka kulinarna. Robi się wtedy dosyć suche. Dlatego ja najbardziej lubię go zapiekać pod smaczną kołderką lub dusić.

Jak zrobić zapiekane schabowe?

Zapiekane schabowe to pośrednie rozwiązanie między smażonymi kotletami, a mięsem pieczonym w kawałku. Schab kroję bowiem na plastry, niczym na schabowe, a potem je przyprawiam i obsmażam. Teraz układam je w naczyniu do zapiekania, obkładam aromatycznymi dodatkami i wstawiam do piekarnika. Dzięki jabłkom, cebuli i rozmarynowi te kotlety wychodzą soczyste, pełne smaku i aromatu.

Przepis: Zapiekane schabowe

Plastry schabu zapiekane z jabłkami, cebulą i rozmarynem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 2 słodkie, dość twarde jabłka
  • świeży rozmaryn
  • ok. 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaPlastry schabu oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż plastry schabu z obu stron. Przełóż je do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu podsmaż piórka cebuli.
  2. Obkładanie i zapiekanieMięso posyp cebulą, obłóż cząstkami jabłek i kawałkami rozmarynu. Całość posyp wiórkami masła. Naczynie przykryj, kotlety zapiekaj ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówki: Zamiast jabłkami schab możecie też obłożyć połówkami śliwek lub cząstkami gruszek. Jeśli wolicie delikatniejsze zioła, rozmaryn zastąpcie tymiankiem lub majerankiem.

Jak podać zapiekane schabowe?

Schabowe zapiekane z jabłkami, cebulą i rozmarynem są soczyste i pełne smaku. Mają też przyjemną, słodkawą nutę, dlatego dobrze będą się komponować z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, a także z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będą też: purée ziemniaczane, z selera lub batatów, zasmażane buraczki, mizeria, surówka z kiszonej kapusty, gotowane warzywa lub marchewka z groszkiem.

Czytaj też:
Już nie moczę schabu w mleku, ten płyn daje lepsze efekty. Kotlety wychodzą kruche i soczyste
Czytaj też:
Tak soczystych schabowych jeszcze nie jadłeś. Sekret chrupiącej panierki to dwie przyprawy