Podgrzewam sok i proste dodatki. Ten napój poprawia nam humor w pochmurne dni

Podgrzewam sok i proste dodatki. Ten napój poprawia nam humor w pochmurne dni

Dodano: 
Rozgrzewający napój
Rozgrzewający napój Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Jesień to zwykle chłód i deszcz, co niestety nie wpływa dobrze na nastrój. Na szczęście mam swoje sposoby, by poprawić rodzinie humory. Z kilku prostych składników szykuję im aromatyczny napój i od razu robi się przyjemniej.

Jakie macie sposoby na poprawę humoru? Spacer, dobry film, czekolada? Ja często w tym celu przyrządzam aromatyczny napój. Jest ciepły, pełen smaku i przyjemnie rozgrzewa. Po jego wypiciu jakoś wszystkim robi się przyjemnie i miło, mimo że nie zawiera grama alkoholu.

Przyprawy na poprawę nastroju

Jesień i zima kojarzą się z przyprawami korzennymi. Nic dziwnego, wszak działają one antystresowo, rozgrzewająco i doskonale poprawiają nastrój. Ich zapach pobudza bowiem produkcję naturalnych hormonów szczęścia. Do przypraw o takim i jeszcze szerszym działaniu można zaliczyć:

  • cynamon – rozgrzewa, łagodzi napięcie, poprawia krążenie;
  • kardamon – koi nerwy, dodaje energii;
  • imbir – poprawia nastrój, rozgrzewa, działa pobudzająco;
  • kurkuma – działa przeciwzapalnie, wspiera odporność;
  • goździki – odświeżają, rozgrzewają, działają przeciwbólowo;
  • wanilia – działa antystresowo i relaksująco.

Jak zrobić aromatyczny napój na dobry humor?

Pyszny, aromatyczny napój dla całej rodziny robię w bardzo prosty sposób. Podgrzewam gotowy sok jabłkowy, dodaję do niego plasterki pomarańczy i kilka przypraw. Po kilku minutach mój domowy poprawiacz nastroju jest gotowy. Nalewam go do kubeczków i mamy swoją jesienną, domową ucztę.

Przepis: Aromatyczny napój

Napój z soku jabłkowego, pomarańczy i przypraw

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l soku jabłkowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie sokuSok wlej do garnka, dodaj plasterki pomarańczy. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż sok będzie gorący.
  2. Dodawanie przyprawDo garnka wrzuć przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu jeszcze kilka minut, by napój nabrał intensywnego aromatu. Przecedź go, podawaj gorący.

Aromatyczny napój – kilka wskazówek

Ten napój najlepiej podać gorący w kubkach. Doskonale będzie się prezentował podany z laską cynamonu i plasterkiem pomarańczy. A oto jeszcze inne, przydatne wskazówki:

  • Napój ten po wystudzeniu można schować do lodówki i zużyć w ciągu 4-5 dni. Zimny też smakuje doskonale.
  • Zamiast plasterka pomarańczy do napoju można dodać plasterek cytryny, gwiazdkę anyżu czy szczyptę gałki muszkatołowej.
  • W wersji dla dorosłych do napoju tuż przed podaniem można dodać trochę rumu, brandy lub whiskey.

Czytaj też:
Gdy mam ochotę na słodkie, piję ten kremowy koktajl. Smakuje jak deser, a ma tylko 300 kcal
Czytaj też:
Wsyp szczyptę. Kawa zyska na smaku, a żołądek będzie trawił o wiele szybciej

Źródło: smaki.pl