Gdy nie mam czym posmarować chleba, miksuję ten składnik z dodatkami. W 5 minut mam pyszną pastę

Gdy nie mam czym posmarować chleba, miksuję ten składnik z dodatkami. W 5 minut mam pyszną pastę

Dodano: 
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Pusta lodówka z rana nie oznacza wcale, że nie zjemy smacznych kanapek. Sięgam wtedy do szafki i z trzech gotowych produktów robię smarowidło, że palce lizać. Ten przepis często ratuje mi życie, bo mija 5 minut i pasta jest już gotowa.

Robiąc zakupy, staram się pamiętać, by wrzucić do koszyka kilka puszek białej i czerwonej fasoli. To baza awaryjnej pasty, która jest wartościowym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy dobrze ją doprawić, by zwykłe nasiona zmieniły się w coś pysznego.

Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli z pomidorami?

Ten przepis jest banalnie prosty – łączę składniki i miksuję. Całości nie doprawiam już solą, bo produkty z puszek i słoików najczęściej mają jej dość. Gdy robię ją rano, a później wychodzę z domu, nie dodaję czosnku. Jeżeli brakuje mi smakowego akcentu, sypię raczej drobny szczypiorek.

Mój miks dosmaczam czasem innymi ziołami. Chętnie wybieram świeży albo suszony rozmaryn, tymianek i oregano. Rezygnuję wtedy z natki kolendry, a często też z pietruszki. Smarowidło zyskuje bardziej śródziemnomorskie nuty, które wprost uwielbiam.

Przepis: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami

Smakowite smarowidło na kanapki na bazie fasoli z aromatycznymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
82 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory suszone w oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanej natki kolendry albo pietruszki
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdcedź fasolę i przepłucz wodą, po czym dobrze osącz na sitku. Odsącz pomidory i pokrój na kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Blendowanie pastyWłóż wszystkie składniki poza ziołami i pieprzem do malaksera albo miski i zblenduj na pastę. Dopraw do smaku i posyp natką.

Jak zrobić meksykańską pastę z czerwonej fasoli?

Wersję w stylu meksykańskim przyrządzam z tych samych składników, ale doprawiam ją dodatkowo mielonym kminem rzymskim i nasionami kolendry. Dosypuję po 1/2 łyżeczki tych przypraw, a cytrynę zastępuję limonką. Do gotowej masy dorzucam drobniutkie kostki z małej czerwonej cebuli i połówki czerwonej papryki. Sypię też sproszkowane chili.

Co dodać do pasty z czerwonej fasoli?

A moim przepisie głównym składnikiem są nasiona fasoli. Można jednak rozszerzyć go o inne produkty. Do najsmaczniejszych połączeń należy to z tuńczykiem w puszce, a także z jajkiem na twardo. Produktów tych nie rozdrabniam na gładką masę, tylko dodaję kawałki na końcu. Do takiej kombinacji świetnie pasuje majonez. Całość podkręci ponadto dobra musztarda.

Lubię też miksować pastę z sosem paprykowym ajwar albo pieczoną papryką. W takiej postaci warzywo ma więcej smaku, a mniej wody. Bardziej kremowa konsystencja powstanie dzięki dorzuceniu awokado, ale zwykle nie przesadzam z jego ilością.

Czytaj też:
Genialną pastę kanapkową zrobisz z kilku tanich składników. Idealna nie tylko na śniadanie
Czytaj też:
Biorę dwie puszki i blender. W 5 minut mam pastę, która smakuje jak najlepszy pasztet, a kosztuje grosze