Jeśli masz w domu puszkę fasoli, to zawsze możesz wyczarować z niej prostą i szybką pastę kanapkową. My dziś proponujemy pełną smaku pastę z fasoli i pieczarek.
Jak zrobić pastę kanapkową z fasoli i pieczarek?
Do zrobienia tej pasty możesz wykorzystać dowolną fasolkę w puszce, nadaje się zarówno czerwona jak i biała (oczywiście jeśli chcesz, możesz także zrobić pastę z samodzielnie ugotowanej fasoli – powinna być ugotowana do miękkości, wręcz się rozpadać).
Najważniejszym elementem są tu przesmażone z cebulką, aromatyczne pieczarki. Jeśli jest sezon na grzyby leśne, możesz także wykorzystać świeże podgrzybki albo prawdziwki. Podczas smażenia grzybów na patelni zwykle pojawia się sporo płynu, wówczas należy go odparować (trzymać pieczarki czy też leśne grzyby na patelni tak długo, aż płyn odparuje, dzięki temu grzyby będą bardzo aromatyczne). Trwa to dosłownie kilka minut. Potem już tylko wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki i pasta jest gotowa.
Przepis: Pasta z fasoli i pieczarek
Prosta pasta kanapkowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1357
Składniki
- 1 puszka fasoli
- 8 pieczarek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarekPieczarki i cebulę pokrój drobno. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie pastyOdsącz fasolkę z zalewy. Zmiksuj na gładko z pieczarkami. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę zalewy z puszki. Dopraw solą i pieprzem.
Pasta z fasoli idealnie smakuje na kanapkach i grzankach, ale może być także dodatkiem do ziemniaków, mięs czy pieczonych warzyw. Można ją także wykorzystać do zrobienia różnego rodzaju tortilli.
Inne pomysły na pastę z fasoli
Fasola z puszki to bardzo wdzięczny produkt, z którego w minutę możesz zrobić pastę na kanapki. Jeśli nie masz blendera, możesz fasolę rozgnieść widelcem, dodać odrobinę oliwy i ulubione przyprawy. Dodatek pieczarek czy grzybów leśnych to tylko jedna z możliwości. Do fasoli można dodać czosnek, pieczone warzywa (np. takie, które zostały z obiadu albo ze spotkania przy grillu) albo suszone pomidory. Świetnie pasuje tu świeża zielenina, np. koperek albo pietruszka. Tak naprawdę możesz tworzyć dowolne smakowe kompozycje, aby zrobić swoją idealną pastę kanapkową z fasoli.
Czytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąkiCzytaj też:
Te bułki z kminkiem smakują lepiej niż z piekarni. Przepis jest dziecinnie prosty