W zasadzie dwa składniki, a kolacja smakuje, jak marzenie. Moje dzieci ją uwielbiają

W zasadzie dwa składniki, a kolacja smakuje, jak marzenie. Moje dzieci ją uwielbiają

Dodano: 
Mąka i jajko w misce
Mąka i jajko w misce Źródło: Shutterstock / Keleny
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszą kolację, podrzucam smaczną i tanią propozycję. Są to domowe kluski, które robi się w zasadzie z dwóch składników. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a wszyscy będą zachwyceni.

Moja rodzina uwielbia nietypowe kolacje. Nietypowe nie oznacza, że drogie i wyszukane. Oto doskonały przykład na to, że coś smacznego można zrobić w zasadzie z dwóch składników. Mieszam je w misce, a potem gotuję. Te domowe kluski kładzione to prawdziwe niebo w gębie!

Z jakich składników robi się kluski kładzione?

Do przygotowania klusek kładzionych potrzebujecie w zasadzie dwóch składników. To mąka i jajka. Dodaje się też do nich trochę wody i szczyptę soli, ale te kosztują grosze, więc nawet ich nie liczę. Kluski robi się bardzo szybko, bo składniki umieszcza się w misce i dokładnie miesza. Trzeba postarać się, by w cieście nie było grudek. Powinno być ono też dość gęste, tak by nie rozpłynęło się w czasie gotowania.

Jak zrobić pyszne kluski kładzione?

Przygotowanie ciasta na kluski kładzione zajmie wam dosłownie 5 minut. I to bez sięgania po mikser. Wystarczy zwykła łyżka. Ciasto powinno być na tyle gęste, by po przechyleniu miski zlewało się powoli. I właśnie w ten sposób można je umieszczać w gorącej, osolonej wodzie. Można też kłaść je łyżką lub wylać ciasto na deskę i odkrawać nożem kawałki ciasta bezpośrednio do wrzątku.

Gdy kluski wypłyną na wierzch wody, trzeba je gotować jeszcze 1-2 minuty, a potem wylać na durszlak, przelać wrzącą wodą i już można podawać.

Przepis: Kluski kładzione

Domowe kluski przyrządzane w misce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 150-170 ml wody
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaW misce umieść jajko i wodę, rozmieszaj je. Potem dodaj szczyptę soli i wsypuj stopniowo mąkę. Ciasto cały czas mieszaj, by było gładkie i dość gęste.
  2. GotowanieW garnku zagotuj sporą ilość wody, dodaj sól. Ciasto nabieraj łyżką i kładź je na wrzątek. Gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  3. PodawanieKluski przelej na durszlak, przelej gorącą wodą, odsącz. Rozłóż je na talerze, polej stopionym masłem.

Jak podać kluski kładzione?

Kluski kładzione podaje się zwykle w porze obiadowej. Stanowią bowiem doskonały dodatek do sosów, mięs duszonych i pieczonych, a także warzyw. Ja jednak serwuję je na kolację i to z drobnym dodatkiem. Jest nim masło, które zwykle wcześniej roztapiam i polewam nim kluski. Można też jednak posypać gorące kluski wiórkami masła. Smaczną, kolacyjną wersją będą też kluski kładzione posypane startym, żółtym serem.

Czytaj też:
Te mięciutkie kluseczki mogę jeść codziennie. Sekret to dwa smaczne dodatki
Czytaj też:
Łączę dwa warzywa i mam słoneczne kopytka. Apetyczne, pyszne i wartościowe