Łączę dwa warzywa i mam słoneczne kopytka. Apetyczne, pyszne i wartościowe

Łączę dwa warzywa i mam słoneczne kopytka. Apetyczne, pyszne i wartościowe

Dodano: 
Kopytka dyniowe
Kopytka dyniowe Źródło: Shutterstock / Miti74
Kopytka to moje ulubione domowe kluski. Jesienią robię je nieco inaczej, dzięki czemu zyskują na wyglądzie, smaku i wartości odżywczej. Te słoneczne kopytka doskonale smakują same, a także jako dodatek do obiadu.

Gdy tylko zostaną mi gotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, raz-dwa robię z nich kopytka. Jesienią dokładam do nich jeszcze inne wartościowe warzywo. Jest to dynia, która wyjątkowo dobrze komponuje się z ziemniakami. I to pod względem konsystencji i smaku. Sprawdźcie, jak zrobić te ziemniaczano-dyniowe kluski.

Jak przygotować dynię do kopytek?

Jako składnik ciasta kopytkowego najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub piżmowa. Obie zawierają mało wody, dzięki czemu po ugotowaniu lub upieczeniu rozsypują się na gładką masę. Mają też piękny, pomarańczowy kolor.

By upiec dynię, należy ją pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dobrym pomysłem jest też prażenie dyni z odrobiną wody. Upieczone lub ugotowane warzywo warto zblendować na jednolitą masę lub przetrzeć przez sito.

Jak zrobić słoneczne kopytka?

Te słoneczne, wartościowe kopytka robię z ziemniaków i dyni. Ziemniaki są w przewadze, po ugotowaniu przepuszczam je przez praskę. Z kolei upieczoną lub uprażoną dynię blenduję na jednolitą masę. Potem łączę obie warzywne masy, mieszam z mąką i jajkiem i szybko zarabiam z nich ciasto. Uformowane wałki kroję na kawałki i gotuję w osolonym wrzątku.

Przepis: Słoneczne kopytka

Kopytka ziemniaczano-dyniowe

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywDynię obierz, pokrój na kawałki, umieść w garnku. Podlej ją odrobiną wody, gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać. Wtedy odkryj garnek i odparuj nadmiar wody. Dynię wystudź. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj purée z dyni.
  2. Przygotowanie ciastaDo warzyw dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 kawałki. Z każdego uformuj wałek, spłaszcz go, pokrój z ukosa na kluski.
  3. Gotowanie klusekW garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kopytka i gotuj je ok. 1-2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać słoneczne kopytka?

Kopytka z dynią można podać do obiadu, np. do duszonych mięs, gulaszu, sosu grzybowego, śmietanowego lub pomidorowego. Jednak ja i moja rodzina najbardziej lubimy je w najprostszej wersji, czyli z masłem szałwiowym. By przygotować taką aromatyczną okrasę, masło wystarczy roztopić na patelni i do gorącego wrzucić kilka listków świeżej szałwii. Po 30 sekundach podgrzewania pachnącym masłem można polać kopytka.

Czytaj też:
Kopytka z tym składnikiem wychodzą o wiele lepsze. Są miękkie dokładnie tak, jak lubię
Czytaj też:
Te delikatne mini kopytka często serwuję do obiadu. Chwila we wrzątku i gotowe