Choć pożywne placki można robić z różnych warzyw, to jednak te ziemniaczane należą w moim domu do ulubionych. Ja też lubię je przyrządzać, zwłaszcza jesienią, gdy łatwo kupić odpowiednie do tego celu ziemniaki. Do startych dorzucam aromatyczny dodatek, dzięki któremu ta prosta potrawa smakuje genialnie.
Jak przygotować ziemniaki na placki?
Na placki ziemniaczane najlepiej nadają się ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Są to ziemniaki typu C. Łatwo się je ściera i najlepiej zrobić to na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Masę ziemniaczaną należy umieścić na sicie i zawiesić nad garnkiem. Potem odcisnąć z ziemniaków nadmiar płynu, a po odstaniu, zlać delikatnie płyn, a znajdującą się na dnie skrobię ziemniaczaną dodać do startych ziemniaków. Teraz wystarczy całość połączyć z prostym dodatkami i już można smażyć placki.
Jak zrobić aromatyczne placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która nie wymaga wielu dodatków. To, co zawsze dodaję do masy na placki, to: jajko, odrobina mąki oraz trochę soli i pieprzu. Dla doskonałego aromatu, do masy dorzucam też przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Zastępuję nimi cebulę, którą dodaje większość osób. Moim zdaniem czosnek o wiele lepiej podkreśla smak tej potrawy.
Zamiast cebuli czy czosnku do masy na placki ziemniaczane możecie dodać także: świeży koperek, natkę pietruszki, majeranek, szczyptę chili, curry, wędzoną paprykę.
Przepis: Aromatyczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane z dodatkiem czosnku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Umieść je na sicie, odciśnij z nich do miski nadmiar płynu. Gdy się odstoi, zlej go ostrożnie i dodaj do ziemniaków pozostałą na dnie naczynia skrobię.
- Łączenie składnikówDo startych ziemniaków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Jak podać placki ziemniaczane?
Ja i moja rodzina placki ziemniaczane lubimy w najprostszej wersji, czyli posypane cukrem. Czasami podaję też do nich kwaśną, gęstą śmietanę. Dodatek ten równie dobrze będzie się komponował z posiekany szczypiorkiem lub koperkiem.
Placki ziemniaczane to potrawa, która dobrze też będzie smakować podana z gulaszem wołowym lub wieprzowym, z sosem pieczarkowym albo z wędzonym łososiem i jogurtem naturalnym.
Czytaj też:
Moje placki ziemniaczane chrupią jak żadne inne. Zdradzam babciny sekret ich wyjątkowego smakuCzytaj też:
Gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny placek. Parę dodatków i mam obiad z patelni