Naleśniki bez jajek robię tylko z tej nietypowej mąki. Miękkie, sycące i zdrowsze niż tradycyjne

Naleśniki bez jajek robię tylko z tej nietypowej mąki. Miękkie, sycące i zdrowsze niż tradycyjne

Dodano: 
Naleśniki bez jajek
Naleśniki bez jajek Źródło: Shutterstock / Kcuxen
Gdy chciałam usmażyć naleśniki bez jajek, natrafiłam na prosty przepis. Te smakowite placuszki mają idealną konsystencję, choć nie mają jajek, nabiału ani glutenu. Tak naprawdę to stara i popularna receptura, którą stale modyfikuję i nigdy mnie nie zawodzi.

Te placki są zdrowsze i bardziej pożywne niż zwykłe naleśniki, bo ich podstawą jest mąka z ciecierzycy (nazywanej też cieciorką). Wywodzą się z Indii, gdzie jada się je na śniadanie. Lubię ich smak i to, że każda sztuka to aż 6 gramów białka, dlatego smażę je co najmniej kilka razy w miesiącu.

Jak zrobić naleśniki bez jajek z mąki z ciecierzycy?

Dodaję do niej tylko wodę i przyprawy. Zmielone nasiona cieciorki zastępują mi nie tylko jajka, ale również mąkę pszenną. Dorzucam trochę soli i już mogę smażyć naleśniki. Wsypuję też szczyptę kurkumy, żeby miały bardziej słoneczny kolor.

Robiąc masę, ilość wody ustalam na bieżąco. Wszystko zależy od tego, jaką mam mąkę i jak grube placki chcę uzyskać. Jeśli mają być bardziej omletowe, przygotowuję gęściejsze ciasto. Ponieważ łatwiej robią się w środku suche, dodaję rozdrobnione warzywa.

Podstawowy przepis na ciasto często uwzględnia posiekany szczypiorek, cebulę i natkę pietruszki. Ja lubię dodawać także kolorowe, aromatyczne przyprawy. W takiej wersji naleśniki wyglądają jeszcze bardziej apetycznie i smakują naprawdę wyjątkowo.

Aby uzyskać naleśniki o średnicy 15-20 centymetrów, smażę porcje po 1/4 albo 1/3 szklanki ciasta. Brzegi placków skrapiam olejem, żeby się nie przypalały. Placek przewracam, gdy jest od spodu rumiany, a brzegi odchodzą od dna. By przyspieszyć przygotowanie, używam kilku patelni naraz.

Przepis: Naleśniki z mąki z ciecierzycy

Miękkie i elastyczne placki bez dodatku jajek i mąki pszennej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
107 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonej kurkumy (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masyWsyp do miski mąkę i wlej 3/4 szklanki wodę. Rozmieszaj za pomocą rózgi, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Następnie dolej porcjami jeszcze około 1/2 szklanki wody, by uzyskać dość rzadkie ciasto. Dopraw solą i ewentualnie kurkumą i wlej 1 łyżeczkę oleju. Połącz składniki i odstaw miskę na około 5 minut.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię, natłuść olejem i wlej porcję ciasta łyżką wazową. Rozprowadź je po dnie, przechylając patelnię, po czym smaż 4-6 minut. Przekręć i podgrzewaj jeszcze przez 2-4 minuty.

Jak zrobić omlet z mąki z ciecierzycy?

Na bazie ciasta z tej mąki można łatwo przygotować omlet. Wystarczy dolać trochę mniej wody i proszek do pieczenia, by placek miał gęściejszą i bardziej puszystą konsystencję. Zwykle doprawiam go czarną solą kala namak, by omlet miał jajeczny aromat, a do masy dorzucam posiekane zioła, startą marchewkę i cukinię. Z takimi dodatkami smażę go dłużej niż naleśniki.

Czytaj też:
Do tego ciasta na naleśniki nie daję mleka. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie
Czytaj też:
Dietetyczne naleśniki bez mąki. Weź 3 proste składniki i zachwyć rodzinę smakiem