Do tego ciasta na naleśniki nie daję mleka. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie

Do tego ciasta na naleśniki nie daję mleka. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie

Dodano: 
Robienie ciasta
Robienie ciasta Źródło: Shutterstock / Kristina Zarzh
Takie naleśniki smażę najczęściej, kiedy robię do nich słodkie farsze. Ciasto ma delikatny smak i jest elastyczne.

Ciasto naleśnikowe w tradycyjnej wersji to ciasto z dodatkiem wody i mleka, najlepiej wymieszanych w proporcjach pół na pół. Ja często sięgam po roślinne zamienniki mleka – przy naleśnikach sprawdzają się idealnie. Jedna z moich ulubionych wersji to naleśniki na napoju (mleku) migdałowym.

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Mleko sprawia, że naleśniki zyskuj na delikatności, dlatego nie lubię z niego zupełnie rezygnować. Ale często zamiast tradycyjnego mleka krowiego, dolewam do ciasta napój roślinny. Takie napoje są potocznie nazywane również mlekiem, choć nim faktycznie nie są. To jednak doskonałe zastępniki mleka.

Do naleśników lubię używać napojów przeznaczonych dla baristów: są bardziej kremowe ze względu na większą zwartość tłuszczu. Wiele z nich jest też delikatnie słodzonych i przyznam, że lubię te wersje wykorzystywać do naleśników na słodko. Jako zamiennik mleka krowiego można użyć dowolnego napoju roślinnego, jednak moje top trzy to napój migdałowy, owsiany lub grochowy. Bywa też, że sięgam po tego typu napoje o smaku waniliowym: doskonale podkręcają smak gotowych naleśników.

Jak zrobić naleśniki na mleku migdałowym?

Niezależnie od tego, jaki napój roślinny wybierzesz, można nim zastąpić mleko w tradycyjnym przepisie na ciasto naleśnikowe. Napój migdałowy można też zrobić w domu: wystarczy zmiksować 200 g namoczonych migdałów z litrem wody, a następnie odcedzić płyn.

Szykując ciasto naleśnikowe, warto pamiętać o prostym patencie, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealnie elastyczne: nie smaż ciasta od razu po zrobieniu, ale odstaw je na ok. 30 minut, aby mąką napęczniała. Po tym czasie wymieszaj i smaż.

Przepis: Naleśniki bez mleka

Pomysł na delikatne ciasto naleśnikowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml napoju migdałowego
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiksuj wszystkie składniki na ciasto i odstaw na ok. 20-30 minut.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię, wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. W razie potrzeby smaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu (np. oleju rzepakowego).

Gotowe naleśniki napełniaj ulubionym farszem.

Czytaj też:
Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim, które znikają zanim trafią na talerz. Robię je co tydzień
Czytaj też:
Kroję ciasto francuskie na prostokąty i obkładam 3 składnikami. To ekspresowa przekąska