Surówka z pekinki z tym owocem to mistrzostwo świata. Rodzina prosi mnie o nią co tydzień

Surówka z pekinki z tym owocem to mistrzostwo świata. Rodzina prosi mnie o nią co tydzień

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą
Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Surówka z pekinki nie musi być nudna. Gdy dorzucam do niej ten popularny owoc i aromatyczny sos, zmienia się nie do poznania. Z tak podaną zieleniną wszystko smakuje na medal. Spróbuj raz, a na pewno nie pożałujesz.

Uwielbiam połączenie czosnku z imbirem, a w tej surówce z pomarańczami sprawdza się nadzwyczaj dobrze. Gdy dodaję te składniki, zwykłe warzywa smakują jak z dobrego lokalu. Choć danie często serwuję na rodzinnych zlotach, posiłkiem z takim dodatkiem nie wstydzę się podjąć nawet najlepszych gości.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy?

To nic skomplikowanego. Mieszam tylko poszatkowaną pekinkę ze startą marchewką i miąższem pomarańczy. Choć wyfiletowanie cząstek owocu to dość żmudne zajęcie, efekt wynagradza cały trud. Potem wystarczy polać warzywa dressingiem, by całość nabrała rumieńców.

Żeby było najsmaczniej, w sosie używam świeżych przypraw. Smak tej orientalnej kompozycji można wzmocnić jasnym olejem sezamowym, ale zazwyczaj używam neutralnego oleju kuchennego (np. rzepakowego). Jeśli ktoś lubi, może użyć oliwy z oliwek.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Pyszny dodatek do mięsa i ryb z chrupiącej świeżej kapusty z cytrusową nutą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej (około 0,7 kg)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 małe pomarańcze
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPoszatkuj kapustę i zetrzyj grubo marchewkę. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i zdejmij z każdej skórkę, zachowując sok.
  2. Mieszanie sosuObierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnym oczku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz te składniki z olejem, sokiem z pomarańczy i cytryny, sosem sojowym oraz natką pietruszki.
  3. Przygotowanie sałatkiWrzuć warzywa i fileciki z owoców do jednej miski i polej sosem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Z czym połączyć kapustę pekińską w surówce?

Delikatny, lekko słodki smak tej kapusty sprawia, że dobrze łączy się z różnymi warzywami i owocami. Można zestawiać je w różnych kompozycjach według uznania. Oprócz marchewki i cebuli do najczęściej używanych składników należą:

  • świeży lub kiszony ogórek,
  • pomidory,
  • surowa cukinia,
  • kolorowa papryka,
  • seler naciowy,
  • por,
  • szczypiorek,
  • kukurydza konserwowa,
  • groszek z puszki,
  • ugotowana fasolka szparagowa,
  • rzodkiewka,
  • jabłko,
  • świeży lub puszkowany ananas,
  • mandarynki,
  • winogrona bez pestek
  • pestki granatu,
  • suszona żurawina,
  • rodzynki.

Do surówki z pekinki pasują ponadto bardziej treściwe dodatki, takie jak ser feta albo kozi, jajka ugotowane na twardo, kostki pieczonego kurczaka albo szynki czy kawałki tuńczyka z puszki. Całość można wymieszać z prostym winegretem albo sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu greckiego.

Czytaj też:
Dwa warzywa i nietypowy sos. Rewelacyjna surówka z pekinki zawdzięcza mu wszystko
Czytaj też:
Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sos