Gdy robię surówki z tym dressingiem, wszyscy z chęcią jedzą warzywa. Cokolwiek nim poleję, staje się wyjątkowe i znika w mgnieniu oka. Szczególnie dobrze podbija smak kapusty pekińskiej, którą mieszam z plasterkami ogórka. Tego trzeba spróbować, bo naprawdę warto.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?
Warzywa wystarczy pokroić i wymieszać, a następnie polać sosem. Zamiast majonezu czy oliwy z sokiem z cytryny stosuję specjalny dressing. Robię go w stylu azjatyckim jako zalewę, do której dodaję sos sojowy, czosnek i imbir. Te smaki wyjątkowo do siebie pasują i wybornie komponują się z surowymi jarzynami.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka
Lekka surówka ze świeżych warzyw z aromatycznym sosem czosnkowo-imbirowym
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
Na surówkę:
- 0,5 kg kapusty pekińskiej (mała główka)
- 300 g zielonych ogórków
- 4 łyżki oleju
Na sos:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru o długości około 5 cm
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Gotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, a imbir obierz i drobno zetrzyj. Połącz te składniki z octem ryżowym, sosem sojowym i cukrem, dolej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Ostudź sos i przecedź.
- Mieszanie surówkiPoszatkuj kapustę, a ogórka pokrój ze skórką w cienkie półplasterki. Połącz warzywa, polej olejem i sosem, po czym dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosól. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, by składniki surówki przeszły smakiem.
Jaki ogórek do surówki z kapusty pekińskiej?
W tym przepisie używam zielonych ogórków sałatkowych, które można jeść wraz ze skórką. Do kapusty można jednak dodać młode ogórki gruntowe, które nie wymagają obierania. Gdy natomiast w sklepach są tylko szklarniowe, do jedzenia w całości wybieram głównie te ekologiczne.
Do pekinki świetnie pasują również z ogórki małosolne i kiszone, które nadają jej jeszcze więcej smaku. Receptura może jednak wymagać zmniejszenia ilości soli i octu.
Jaki sos zrobić do surówki z kapusty pekińskiej?
Delikatna, słodkawa i chrupiąca pekinka lubi się z różnymi sosami, a kilka z nich to klasyki. Zwykle wybieram do niej mieszanki składników takich, jak:
- oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek,
- jogurt naturalny, majonez, czosnek i sok z cytryny,
- jogurt grecki, koperek albo natka pietruszki i sok z cytryny,
- miód, musztarda, sok z cytryny i oliwa,
- sos słodkie chili, majonez i sok z limonki,
- olej rzepakowy, ocet jabłkowy, musztarda francuska i miód,
- sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, czosnek i prażony sezam,
- jogurt naturalny, mieszanka przypraw curry, czosnek i sos z cytryny,
- pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, woda, czosnek, oliwa, papryka chili.
Czytaj też:
Z kapusty pekińskiej i warzywa z puszki robię pyszną surówkę. Pasuje do wielu dań obiadowychCzytaj też:
Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata