Dwa warzywa i nietypowy sos. Rewelacyjna surówka z pekinki zawdzięcza mu wszystko

Dwa warzywa i nietypowy sos. Rewelacyjna surówka z pekinki zawdzięcza mu wszystko

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka Źródło: Shutterstock / Iuliia Kochenkova
To jedna z najprostszych surówek, ale jaka dobra. Gdy łączę kapustę ze świeżym ogórkiem, nikt nie spodziewałby się takiego smaku. Sekret leży w sosie, który przygotowuję w specjalny sposób.

Gdy robię surówki z tym dressingiem, wszyscy z chęcią jedzą warzywa. Cokolwiek nim poleję, staje się wyjątkowe i znika w mgnieniu oka. Szczególnie dobrze podbija smak kapusty pekińskiej, którą mieszam z plasterkami ogórka. Tego trzeba spróbować, bo naprawdę warto.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?

Warzywa wystarczy pokroić i wymieszać, a następnie polać sosem. Zamiast majonezu czy oliwy z sokiem z cytryny stosuję specjalny dressing. Robię go w stylu azjatyckim jako zalewę, do której dodaję sos sojowy, czosnek i imbir. Te smaki wyjątkowo do siebie pasują i wybornie komponują się z surowymi jarzynami.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka

Lekka surówka ze świeżych warzyw z aromatycznym sosem czosnkowo-imbirowym

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

Na surówkę:

  • 0,5 kg kapusty pekińskiej (mała główka)
  • 300 g zielonych ogórków
  • 4 łyżki oleju

Na sos:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o długości około 5 cm
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, a imbir obierz i drobno zetrzyj. Połącz te składniki z octem ryżowym, sosem sojowym i cukrem, dolej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Ostudź sos i przecedź.
  2. Mieszanie surówkiPoszatkuj kapustę, a ogórka pokrój ze skórką w cienkie półplasterki. Połącz warzywa, polej olejem i sosem, po czym dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosól. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, by składniki surówki przeszły smakiem.

Jaki ogórek do surówki z kapusty pekińskiej?

W tym przepisie używam zielonych ogórków sałatkowych, które można jeść wraz ze skórką. Do kapusty można jednak dodać młode ogórki gruntowe, które nie wymagają obierania. Gdy natomiast w sklepach są tylko szklarniowe, do jedzenia w całości wybieram głównie te ekologiczne.

Do pekinki świetnie pasują również z ogórki małosolne i kiszone, które nadają jej jeszcze więcej smaku. Receptura może jednak wymagać zmniejszenia ilości soli i octu.

Jaki sos zrobić do surówki z kapusty pekińskiej?

Delikatna, słodkawa i chrupiąca pekinka lubi się z różnymi sosami, a kilka z nich to klasyki. Zwykle wybieram do niej mieszanki składników takich, jak:

  • oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek,
  • jogurt naturalny, majonez, czosnek i sok z cytryny,
  • jogurt grecki, koperek albo natka pietruszki i sok z cytryny,
  • miód, musztarda, sok z cytryny i oliwa,
  • sos słodkie chili, majonez i sok z limonki,
  • olej rzepakowy, ocet jabłkowy, musztarda francuska i miód,
  • sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, czosnek i prażony sezam,
  • jogurt naturalny, mieszanka przypraw curry, czosnek i sos z cytryny,
  • pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, woda, czosnek, oliwa, papryka chili.

Czytaj też:
Z kapusty pekińskiej i warzywa z puszki robię pyszną surówkę. Pasuje do wielu dań obiadowych
Czytaj też:
Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata