Kiedy brakuje czasu lub ochoty na długie stanie przy kuchni, sięgam po mój sprawdzony przepis na pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami. To proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Delikatne mięso, soczyste warzywa, kremowy ser i aromatyczne zioła – z tych składników można wyczarować kulinarne dzieło sztuki. Pierś z kurczaka we włoskim stylu to jedno z naszych ulubionych dań. Zawsze wychodzi idealna i niezwykle smaczna, a jest gotowa do pieczenia w mgnieniu oka.
Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami?
Danie przygotowuję ekspresowo i bez wysiłku. Potrzebuję jedynie 10 minut, a resztę robi za mnie piekarnik. Mięso oczyszczam z błon i chrząstek, myję i osuszam. Tak przygotowaną pierś kurczaka nacinam poprzecznie w kilku miejscach, tworząc dość głębokie kieszonki na dodatki (uważaj, żeby całkiem nie przeciąć mięsa). W powstałe otwory wkładam aromatyczne nadzienie. Wybieram słodkie pomidory o mięsistym miąższu, które doskonale nawilżają mięso, oraz ser mozzarella w kulce.
Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą z oliwek i piekę do miękkości. Danie jest gotowe po około 30 minutach obróbki termicznej, ale zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia piersi kurczaka przed wyłączeniem piekarnika. Wskazówka: potrawę z poniższego przepisu można również przygotować na patelni oraz we frytkownicy beztłuszczowej.
Przepis: Pieczona pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Mięso wychodzi soczyste, a danie jest wyjątkowo aromatycznie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie piersi kurczaka (ok. 200 g każda)
- 2 kulki mozzarelli
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz ponacinaj poprzecznie w kilku miejscach. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszaj i oprósz nimi mięso z wierzchu oraz wewnątrz nacięć. Odstaw przyprawione piersi kurczaka na czas przygotowywania składników nadzienia.
- Przygotowanie nadzieniaPomidory i ser mozzarella pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki. Oddziel listki bazylii od łodyżek.
- WykonanieW zrobione w mięsie nacięcia powkładaj pomidory, mozzarellę i bazylię. Ułóż mięso w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą.
- PieczeniePiecz w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut. Zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone (czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości i wielkości piersi kurczaka oraz rodzaju piekarnika).
Jak podawać pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami?
Pieczoną pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorkami podaję od razu po przygotowaniu. Aromatyczne mięso doskonale komponuje się z klasycznymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą oraz makaronem, a także surówkami i sałatkami. Jako dodatek do dania pasuje również sos pomidorowy, ketchup i pikantny sos salsa z chili.
Soczyste mięso z roztopionym serem i pomidorami może również stanowić dodatek do pieczywa (np. pszennej bagietki). W tej wersji idealnie nadaje się na pożywną kolację.
Czytaj też:
Pierś kurczaka zawijam w pyszne plastry, a sekretne nadzienie zachwyca. Przygotowanie to tylko 20 minutCzytaj też:
Kurczak w tym sosie rozpływa się w ustach. Sekretem są składniki, które kojarzą się z ciastem