Kurczak w tym sosie rozpływa się w ustach. Sekretem są składniki, które kojarzą się z ciastem

Kurczak w tym sosie rozpływa się w ustach. Sekretem są składniki, które kojarzą się z ciastem

Dodano: 
Kurczak z suszonymi owocami i migdałami
Kurczak z suszonymi owocami i migdałami Źródło: Shutterstock / Konstantin Kopachinsky
Zwykłe udka lub pałki smakują jak rarytas, gdy duszę je z tymi dodatkami. Sposób zdradziła mi kuzynka, ale musiałam długo ją prosić. Dziś to ja rozdaję przepis, bo szkoda nie spróbować tak wspaniałego dania.

Kurczaka z patelni przećwiczyłam na wszelkie sposoby. Rodzina chce już czegoś nowego, dlatego duszę mięso w różnych sosach. Najbardziej przypadła im do gustu słodko-kwaśna wersja z bakaliami. Nie dziwię się, tylko gotuję, bo z suszonymi owocami i migdałami kurczak smakuje przewybornie.

Jak zrobić kurczaka z suszonymi owocami i migdałami?

Kurczaka najpierw podsmażam, by miało smakowitą skórkę i zachowało kształt przy dalszej obróbce. Robię też szybki sos z cebulą, suszonymi śliwkami, morelami i migdałami. Dosmaczam go czosnkiem i koncentratem pomidorowym, po czym duszę w nim kurczaka. Gdy mam ochotę odmienić recepturę, zamiast śliwek i moreli biorę figi lub rodzynki oraz żurawinę.

Przepis: Kurczak z suszonymi owocami i migdałami

Duszone mięso drobiowe w słodkim sosie z suszonych śliwek, moreli i migdałów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
522 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 30 g migdałów
  • 8 udek albo pałek z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówMorele pokrój na drobne kawałki, a migdały rozkrusz albo posiekaj. Połącz te składniki ze śliwkami i zalej 0,5 litra wrzątku. Przykryj i odstaw na co najmniej 15 minut.
  2. Smażenie kurczakaKawałki kurczaka oprósz solą i pieprzem, obsmaż przez kilka minut z obu stron, a następnie zdejmij na talerz.
  3. Duszenie w sosieRozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę, a na końcu wrzuć czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaj suszone owoce wraz z wodą, koncentrat oraz sok i skórkę z cytryny. Zagotuj sos i dopraw do smaku, po czym włóż kurczaka. Duś 20 minut pod przykryciem, a na koniec zdejmij pokrywkę i grzej jeszcze 5-10 minut.

Czym przyprawić kurczaka do duszenia?

Duszone mięso będzie mieć jeszcze więcej smaku, gdy zostanie uprzednio przyprawione. Wystarczy natrzeć je odpowiednią mieszanką albo marynatą, a następnie odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka lub kilkanaście godzin, czyli całą noc.

Oprócz soli i pieprzu do drobiu pasują także inne przyprawy i zioła, między innymi:

  • słodka i ostra papryka,
  • świeży lub granulowany czosnek,
  • piórka cebuli,
  • pieprz ziołowy,
  • imbir,
  • połamane liście laurowe,
  • zgniecione ziele angielskie,
  • mieszanka curry,
  • garam masala,
  • zioła prowansalskie,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Jako baza marynaty sprawdzi się olej rzepakowy albo oliwa z oliwek. Warto zastosować też kwaśny dodatek, który zmiękczy mięso, na przykład sok z cytryny czy ocet winny albo balsamiczny. Dla poprawy smaku i koloru dobrze też wziąć nieco miodu, musztardy czy piwa.

Jak długo należy dusić mięso z kurczaka?

Czas duszenia zależy od tego, czy jest ono surowy, czy podsmażone. Kurczak włożone od razu do wody gotuje się dłużej. Dla udek lub piersi ze skórą i kośćmi będzie to nawet 40-50 minut, natomiast bez nich jedynie 25-30 minut. Piersi kurczaka duszą się krócej, bo potrzebują tylko 15-20 minut.

Czytaj też:
Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak
Czytaj też:
Do sosu zamiast świeżych pomidorów daję suszone. Lepszej piersi z kurczaka nie jadłam

Źródło: smaki.pl