Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę

Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę

Dodano: 
Batoniki z daktyli z orzechami
Batoniki z daktyli z orzechami Źródło: Shutterstock / Kenishirotie
Te batoniki pogryzam z czystym sumieniem. Robię je z kilku zdrowych składników, dzięki czemu są pełnowartościową przekąską. W tej recepturze łączę same deserowe hity. Daktyle z czekoladą i orzechami to kombinacja, której mało kto się oprze.

Przysmak mojej koleżanki całkiem zawrócił mi w głowie. W końcu skradłam jej przepis, zmieniłam to i owo i teraz robię w domu częściej niż inne słodycze. Ten deser ma w sobie wszystko to, co w słodkościach lubię najbardziej, trudno więc się dziwić, że robi taki szał.

Jak zrobić batoniki z daktyli z orzechami?

Bazą tej przekąski są daktyle zmiksowane z miodem. Masę utwardzam dobrą gorzką czekoladą i zatapiam w niej chrupiące orzechy. Oprócz tych włoskich używam także laskowych i migdałów, które najchętniej prażę wcześniej w piekarniku. Trzymam je w temperaturze stu stopni, dopóki miąższ nie zrobi się kruchy i kremowy w kolorze.

Dla podbicia smaku batoników używam ekstraktu z wanilii, ale tak samo, jak cynamon, nie jest on obowiązkowy. Nie omijam za to odrobiny soli, która poprawia odbiór deserów.

Przepis: Batoniki z daktyli z orzechami włoskimi

Zdrowa słodka przekąska z bakaliami i gorzką czekoladą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
196 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich w połówkach
  • 1 i 1/2 szklanki miękkich daktyli bez pestek
  • 2 łyżki płynnego miodu albo syropu z agawy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPołam orzechy na mniejsze kawałki. Daktyle włóż do malaksera, dodaj miód i zmiksuj na lepką masę. Możesz też użyć rozdrabniacza i połączyć te składniki później.
  2. Mieszanie masyPotnij czekoladę na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą daktylową. Dodaj wanilię i sól, a jeśli używasz cynamonu, dosyp go do masy. Połącz dokładnie składniki, wsyp orzechy i wymieszaj.
  3. Robienie batonówUmieść masę w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia albo folią spożywczą, dociśnij do dna i wyrównaj. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, a gdy stężeje, pokrój ją na 12 kawałków.

Jak zrobić batony z daktyli i masła orzechowego?

Batoniki daktylowe można przygotować łatwo z masłem orzechowym, na przykład zastępując nimi migdały w mojej recepturze. Jest też całkiem inny sposób. Szklankę suszonych owoców namacza się we wrzątku, odsącza, miksuje i dodaje 2-3 łyżki masła. Całość zagęszcza się różnymi dodatkami. Najczęściej to płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, suszone albo liofilizowane owoce, rozdrobnione orzechy czy nerkowce.

Zdrowe batony z daktyli i bananów

Domowe batoniki można posłodzić nie tylko daktylami, ale też dojrzałymi bananami. W takim przepisie miksuje się te owoce na mus i dodaje 2 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych oraz 150 g roztopionego oleju kokosowego. Dla lepszego smaku można dołożyć także po łyżeczce cynamonu i ekstraktu waniliowego oraz szczyptę soli.

Masę wykłada się do formy i chowa do lodówki, by stężała. Wtedy można ją pokroić, po czym batony trzeba przechowywać w chłodzie. Całość można też podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, by zrumienić płatki. Przed wstawieniem do piekarnika lubię naciąć wierzch nożem, tworząc kratkę. Gdy deser wystygnie, łamię go na kawałki albo rozcinam nożem.

Czytaj też:
Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem
Czytaj też:
Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze