Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze

Dodano: 
Batoniki zbożowe
Batoniki zbożowe Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Batoniki zbożowe są bardzo zdrowe, ale do tanich nie należą. Tymczasem bez większego trudu można je zrobić domowym sposobem. Na dodatek z niewyszukanych składników, bez dodatku cukru i tłuszczu.

Batonik to wygodna przekąska, którą zawsze warto mieć w torebce czy plecaku. Idealnie by było, żeby była też smaczna, zdrowa i tania. I z tym ostatnim warunkiem mamy spory dylemat. Gdy sprawdzamy ceny zdrowych batoników, to zwykle rezygnujemy z ich zakupu. Na szczęście jest na to sposób – batoniki zbożowe można zrobić samemu. I to bez większego nakładu pracy i czasu, a do tego z prostych składników.

Jak przygotować domowe batoniki zbożowe?

Podstawowym składnikiem batoników zbożowych są przetwory zbożowe. Najlepiej jeśli mają formę płatków czy preparowanych ziaren, bo wtedy nie wymagają długiej obróbki termicznej. Do masy na batony warto też dodać suszone owoce, orzechy, pestki, ciemne kakao. Bardzo ważne jest też lepiszcze, w roli którego doskonale sprawdzają się owoce, np. banan, mus owocowy. Dodatek suszonych owoców sprawia, że batoniki są słodkie. Jednak można je dosłodzić np. miodem.

Przepis: Domowe batoniki zbożowe

Batoniki z płatków zbóż, pestek i owoców

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie masy na batonikiDobrze dojrzały banan obierz, umieść w sporej misce, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do masy bananowej dodaj płatki, suszone owoce, pestki i miód. Masę wymieszaj łyżką.
  2. Formowanie masy zbożowejFormę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę, równomiernie ją rozprowadź przy pomocy łyżki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 1 cm.
  3. Pieczenie i krojenie batonikówFormę z masą na batoniki wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza i piecz batoniki ok. 30 minut. Po tym czasie masę zbożową lekko przestudź, pokrój na batoniki, wystudź.

Czy batoniki zbożowe są zdrowe?

Batoniki zbożowe należą do zdrowych przekąsek. Zwłaszcza jeśli porówna się je do tradycyjnych batonów czekoladowych wypełnionych słodkimi masami. Te drugie składają się niemal wyłącznie z tłuszczu i cukru. Na próżno szukać w nich wartościowych składników. Zupełnie inaczej jest z batonikami zbożowymi. Ich podstawowym składnikiem są pełnoziarniste zboża w postaci płatków czy preparowanych ziaren. Zboża dostarczają nam błonnika, witamin z grupy B, magnezu i cynku. W batonach często łączy się je z suszonymi owocami, kakao czy czekoladą deserową. I te dodatki również stanowią źródło cennych składników odżywczych. Dlatego naprawdę warto sięgać po batoniki zbożowe.

Czytaj też:
Jogurtu naturalnego możesz mieć, ile dusza zapragnie. I to za grosze. Zobacz, jak go zrobić
Czytaj też:
Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobienia