Robię całą górę naleśników z tym obłędnym farszem. Ze stołu znikają do ostatniego

Robię całą górę naleśników z tym obłędnym farszem. Ze stołu znikają do ostatniego

Dodano: 
Naleśniki z kurczakiem zwinięte w rulony
Naleśniki z kurczakiem zwinięte w rulony Źródło: Pixabay / Irenna
To najlepsze nadzienie, jakie jadłam. Gdy tylko nasmażę do niego naleśniki, znikają w każdej ilości. Aż trudno uwierzyć, że kilka zwykłych produktów może smakować razem tak znakomicie.

W tym kremowym farszu zakochałam się zeszłej jesieni, gdy dostałam koszyk grzybów. Poza sezonem robiłam go z pieczarkami i też wszystkim smakowało. Teraz najczęściej biorę suszone plasterki, bo mają wspaniały, głęboki aromat. Gdy dodaję je do nadzienia, jest więcej chętnych niż naleśników.

Jak zrobić naleśniki z mielonym kurczakiem i kiszoną kapustą?

Farsz do naleśników robię z aromatycznej kapusty kiszonej, którą duszę z cebulą, czosnkiem i suszonymi grzybami. Dodaję do niej podsmażone mięso kurczaka i żółty ser. Nadzienie smakuje jeszcze lepiej, gdy użyję grzybów świeżych. Wystarczy porcja 100 gramów.

Żeby placki ładnie się smażyły i odchodziły od patelni, do surowego ciasta dolewam łyżkę tłuszczu. W przepisie używam masła, ale równie dobrze można wziąć olej rzepakowy czy oliwę z oliwek, jeśli ktoś ją lubi.

Moim smakowitym farszem nadziewam także krokiety i pierogi, a nawet placuszki z ziemniaków. Na te dania masa powinna być bardziej zwarta, dlatego kapustę podgrzewam dłużej, by odparowało więcej wody.

Gdy chcę podać naleśniki na bogato, układam je w żaroodpornym naczyniu, posypuję startym serem lub masłem i zapiekam 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i kiszoną kapustą

Roladki z ciasta nadziewane farszem z mielonego mięsa z kiszoną kapustą, grzybami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

Na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz
  • 200 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZalej grzyby gorącą wodą i odstaw na co najmniej 30-60 minut, po czym osącz i grubo posiekaj, a wodę zachowaj. Odciśnij i potnij drobno kapustę, a cebulę pokrój w kostkę. Mięso wrzuć na patelnię z małą ilością oleju i smaż na rumiano przez 8-10 minut, cały czas mieszając, by rozbić je na drobne kawałki.
  2. Przygotowanie farszuRozgrzej olej na patelni i smaż cebulę na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie grzyby. Smaż kolejne 5-7 minut, po czym wrzuć kapustę i duś około 30 minut, w razie potrzeby dolewając wodę z grzybów. Pod koniec większość płynu powinna odparować. Wtedy dorzuć mięso i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku pieprzem i ew. solą, a na końcu wymieszaj z serem.
  3. Robienie naleśnikówDo mąki wbij jajka, dodaj połowę mieszanki mleka z wodą, masło i sól. Następnie mieszaj ciasto mikserem, wlewając resztę płynu. Ubij białka na sztywną pianę, połącz z masą i usmaż 14 cienkich naleśników. Nałóż na każdy porcję farszu i zwiń w rulonik albo złóż na cztery.

Jak prawidłowo smażyć naleśniki?

Najlepiej używać lekko natłuszczonej patelni. Zamiast lać do niej olej czy oliwę, można użyć butelki z rozpylaczem. Cienką warstwę tłuszczu można też nanosić metodą z PRL. Gospodynie brały kawałek waty, owijały go gazą aptekarską, a brzegi i końce zabezpieczały białą nicią (ja używam tej kuchennej). Taki tampon macza się w oleju i smaruje nim patelnię.

Ważne jest również odpowiednie nalewania ciasta. Najlepiej wziąć do tego łyżkę wazową i odmierzać równe porcje wprost na patelnię, a potem przechylać ją okrężnym ruchem, by masa rozlała się cienką i równą warstwą po dnie.

Gdy naleśnik trzeba przewrócić, najlepiej nie bawić się w jego przekręcanie w powietrzu czy odwracanie na talerz. Dobrze jest używać dwóch patelni jednocześnie, co nie tylko usprawni smażenie, ale też skróci czas pracy.

Czytaj też:
Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków
Czytaj też:
Naleśniki roluję z prostym farszem szpinakowym. To mój przepis na pyszny obiad lub lekką kolację