Takich naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik sprawia, że są puszyste jak chmurka

Takich naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik sprawia, że są puszyste jak chmurka

Dodano: 
Puszyste naleśniki
Puszyste naleśniki Źródło: Pexels / ClickerHappy
Ciasto naleśnikowe jest jednym z najprostszych, ale każdy w mojej rodzinie ma swój przepis na idealne placki. Ja często zamiast mleka dodaję do ciasta inny, zdrowszy płyn.

Kochamy naleśniki w każdej postaci. Ale kiedy mamy ochotę na wyjątkowo puszyste placki, wybieram przepis na ciasto naleśnikowe z kefirem. Zastąpienie mleka tym właśnie płynem sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne i podczas smażenia naturalnie rośnie, bo kwaskowy płyn reaguje z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodawanymi do masy. To właśnie daje efekt lekkości i delikatnej pulchności.

Jak zrobić puszyste naleśniki na kefirze?

Przygotowanie ciasta naleśnikowego na bazie kefiru jest banalnie proste. Po wymieszaniu składników, dodawanych w odpowiedniej kolejności, należy odstawić je, by „odpoczęło”. Aby placki były puszyste, należy smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na średniej mocy palnika, nie rozlewając ciasta zbyt cienko – im grubsza warstwa, tym bardziej puszyste naleśniki. Z proporcji składników podanych w przepisie wychodzi 12–14 sztuk.

Przepis: Puszyste naleśniki na kefirze

Smakują zarówno na słodko, jak i na słono, a dzięki dodatkowi kefiru są lekkostrawne i bardzo aromatyczne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
481 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 240 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
  • 2 szklanki kefiru naturalnego (ok. 500 ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, do wersji na słodko)
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj kefir i olej, dokładnie wymieszaj. Do masy wsypuj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj rózgą, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Powinno być nieco gęstsze niż klasyczne ciasto naleśnikowe. Odstaw ciasto na 10–15 minut, by mąka napęczniała.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nalewaj porcje ciasta (nie za cienko), rozprowadzając je równomiernie. Smaż placki na średnim ogniu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód się zarumieni, po czym przewróć na drugą stronę. Układaj naleśniki jeden na drugim, aby dłużej zachowały ciepło i miękkość.

Jak zrobić superpuszyste naleśniki?

Jeśli chcesz, aby naleśniki były wyjątkowo lekkie i puszyste jak chmurki, oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj od razu do ciasta, a białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj ją na końcu do gotowego ciasta (najlepiej szpatułką, nie mikserem, by nie zniszczyć piany). Dzięki temu w cieście powstanie więcej pęcherzyków powietrza, co da efekt wyjątkowej pulchności i lekkości.

Z czym podać puszyste naleśniki z ciasta na kefirze?

Pomysłów na serwowanie naleśników jest tyle, ilu miłośników tego dania. Puszyste placki często zjadamy nawet suche, bo smakują wyjątkowo. W moim domu lubimy je również w wersjach:

  • Na słodko: z konfiturą malinową, miodem i orzechami lub świeżymi owocami i bitą śmietaną.
  • Na wytrawnie: z farszem szpinakowo-serowym, z łososiem i twarożkiem albo z podsmażonymi pieczarkami.
  • Na deser: polane sosem czekoladowym i posypane płatkami migdałów.

Czytaj też:
To słodkie śniadanie jem bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki używam zdrowego składnika
Czytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego robię dla żony na poprawę humoru. To zawsze działa