Danie nazywane sałatką kowbojską albo teksańskim kawiorem znam od dawna, ale wracam do niego głównie w sezonie na przeziębienia. Ta lekka mieszanka ma w sobie wszystko, co najzdrowsze. Wystarczy miseczka, by zapewnić sobie potężną porcję witamin C i E oraz związków przeciwzapalnych i antywirusowych. Gdy robię ją kilka razy w tygodniu, wszyscy zapominamy o chorowaniu.
Jak zrobić sałatkę z fasolą, awokado i kukurydzą?
Nie ma w tym wielkiej filozofii, bo składniki wystarczy połączyć z sosem. Ważne jednak, by użyć dojrzałego awokado, z którym sałatka będzie kremowa. Czarną fasolę w przepisie można zastąpić tą czerwoną, natomiast oliwę wymienić na olej rzepakowy. Często rezygnuję też z kukurydzy z puszki na rzecz mrożonego ziarna. Jeśli nie mam ochoty na kolendrę, biorę zamiast niej natkę pietruszki. Bywa także, że sok z limonki zamieniam na ten z cytryny albo ocet z czerwonego wina.
Przepis: Sałatka z fasolą, awokado i kukurydzą
Lekka sałatka warzywna znana także jako kowbojski albo teksański kawior
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 1 i 1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki
- 1 i 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1 czerwona cebula
- 4 małe podłużne pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duże awokado
- 1/3 szklanki posiekanej natki kolendry
Na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzepłucz fasolę na sicie i osącz. Pokrój w kostki cebulę, pomidory, paprykę i awokado. Przeciśnij czosnek przez praskę i połącz z resztą składników sosu, dodając sól do smaku.
- Mieszanie sałatkiWymieszaj warzywa z awokado i kolendrą. Polej sosem i połącz wszystko razem.
Co dodać do sałatki z fasoli?
W przepisie można swobodnie wymieniać warzywa i dodatki, tworząc coraz to nowsze wersje smakowe. Gdy mam ochotę na eksperymenty, sięgam po produkty takie, jak na przykład:
- groszek mrożony lub z puszki,
- ogórek świeży, kiszony lub konserwowy,
- cebula dymka lub szczypiorek,
- seler naciowy,
- sałata lodowa,
- świeży szpinak,
- sałata rzymska,
- surowa cukinia,
- zblanszowane różyczki brokułu,
- zblanszowany jarmuż,
- kapusta pekińska,
- marynowane papryczki jalapeño,
- oliwki lub kapary,
- ser feta,
- ryż jaśminowy albo basmati,
- kasza kuskus lub bulgur,
- komosa ryżowa,
- amarantus,
- pestki dyni lub słonecznika,
- majonez.
Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?
Źródłem wzdęć od fasoli są zawarte w niej cukry proste. Sporą część można usunąć przez długie moczenie z kilkukrotną zmianą wody przed gotowaniem, dlatego najlepiej przygotowywać ją samodzielnie w domu. W przypadku ziaren z puszki części niepożądanych związków można się pozbyć poprzez ich przepłukanie.
Nasiona strączkowe stają się mniej gazotwórcze, gdy sięga się po nie regularnie. Sposobem na poprawę samopoczucia na początku tej drogi jest łączenie ich z dużymi porcjami zieleniny. Najlepiej działa natka pietruszki lub kolendry, ale sprawdzą się także koperek i inne zioła. Korzystne działanie mają ponadto przyprawy takie jak kminek, choć niekoniecznie pasują do sałatki. Jest na to sposób – dodać je do gotowania nasion albo zaparzyć herbatkę z blisko spokrewnionego kopru włoskiego i wypić ją po posiłku.
Czytaj też:
Tę sałatkę jem, gdy chcę schudnąć. Jest pyszna, sycąca i sprawia, że waga spadaCzytaj też:
Zrobiłem tę sałatkę z trzech fasoli raz i... zniknęła w 5 minut. Teraz robię ją na każde spotkanie