Nie lubię się odchudzać, dlatego wymyśliłam patent na to, by jeść ze smakiem i tracić na wadze. Pomagają mi dania takie jak ta sałatka, w której łączę ze sobą wszystkie odpowiednie składniki. Kasza z fasolą i pestkami słonecznika to niezbędna dawka roślinnego białka i błonnika. Taki zestaw sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Gdy dokładam lekkie warzywa, świeże zioła i pyszny sos, bomba odżywcza jest gotowa.
Jak zrobić odchudzającą sałatkę z kaszy pęczak?
Przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy połączyć wszystkie składniki. W sałatce używam pęczaku jęczmiennego – jednej z najlepszych kasz na utratę wagi. Ma niski indeks glikemiczny, zapewnia długotrwałą sytość i pomaga uniknąć skoków glukozy we krwi. Gdy dorzucam czerwoną fasolę i pestki, powstaje wyjątkowo skuteczna i smaczna kombinacja.
Jeżeli chcę szybko stracić na wadze, gotuję więcej kaszy na zapas i jedynie wymieniam dodatki. Wybieram między innymi cieciorkę albo zieloną soczewicę zamiast fasoli, pestki zastępuję orzechami, a do ogórka dokładam też paprykę, pomidora czy ugotowaną fasolkę szparagową. Sałatkę jem przez kilka tygodni na obiad albo wczesną kolację i tylko patrzę, jak kilogramy lecą w dół.
Przepis: Sałatka z pęczaku i fasoli
Sycąca sałatka z kaszy jęczmiennej z czerwoną fasolą i warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1 opakowanie)
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdcedź fasolę, przepłucz wodą i osącz. Ogórka wraz ze skórką pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a słonecznika podpraż na suchej patelni.
- Przygotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, połącz z oliwą, octem, sosem sojowym i syropem. Dopraw solą i pieprzem.
- Mieszanie sałatkiWsyp do miski kaszę, fasolę, cebulę, słonecznika i natkę. Połącz składniki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się ze sobą przegryzły.
Jak ugotować kaszę pęczak?
Pęczak to całe, niepołamane nasiona jęczmienia, które są mięsiste i przyjemne w gryzieniu. Kaszę gotuję z taką ilością wody, by została w całości wchłonięta. Dolewam ją w proporcji wynoszącej 3 szklanki na 1 szklankę ziarna. Kaszę najpierw płuczę, a odmierzoną wodę doprowadzam do wrzenia i solę. Wrzucam pęczak i gotuję bez mieszania na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec sprawdzam garnek i jeśli na dnie nie ma już wody, przykrywam go na kwadrans, by kasza całkiem napęczniała. Jeżeli chcę, by ziarna mniej się ze sobą sklejały, do gotowania dodaję łyżkę oleju.
Czytaj też:
Wartościowa kasza i cenne warzywo. Z tego połączenia może wyjść tylko coś superzdrowegoCzytaj też:
Ta sałatka z kuskusem jest lekka i sycąca zarazem. Idealna na przekąskę, obiad lub kolację