Orzeszki w obłędnej skorupce jak za PRL. W 15 minut robię je w domu i znów chrupię bez końca

Orzeszki w obłędnej skorupce jak za PRL. W 15 minut robię je w domu i znów chrupię bez końca

Dodano: 
Orzeszki ziemne w karmelu
Orzeszki ziemne w karmelu Źródło: Shutterstock / Kvasha Aleksandra
Gdy sięgam po te orzeszki, wracają wspomnienia. Fistaszki w pysznej skorupce podjadałam za dzieciaka. Ich smak łatwo odtwarzam w domu, używając kilku składników. Wystarczy kwadrans i są tak samo pyszne, jak kiedyś.

Obok kamyczków, czyli orzechów ziemnych w kolorowych cukrowych skorupkach, w czasach PRL ogromnym wzięciem cieszyły się arachidy w karmelu. Choć wciąż można kupić je w sklepie, to już nie to samo. Gdy tylko mam w domu naturalne fistaszki, przygotowuję z nich ten klasyczny przysmak.

Jak uprażyć orzeszki ziemne w karmelu?

Przekąskę robię z niesolonych orzechów arachidowych, które prażę z cukrem do momentu powstania karmelu. Mój przepis różni się od popularnych receptur, w których są one praktycznie surowe, a jedynie pokryte słodką otoczką. Dzięki specjalnemu przygotowaniu zyskują wyjątkowy smak, którego nie da się porównać z niczym innym. Ponieważ nie chodzi mi o to, by fistaszki były posklejane, poświęcam nieco czasu na ich rozdzielenie. Pomaga mi w tym trik z cukrem pudrem, którym posypuję tężejącą masę.

Podczas robienia tej przekąski bardzo uważam, żeby się nie poparzyć. Karmel rozgrzewa się nawet do 180 stopni i łatwo o wypadek. Dlatego mieszam go ostrożnie, a orzeszków próbuję dopiero wtedy, gdy ostygną.

Przepis: Orzeszki ziemne w karmelu

Chrupiąca przekąska z arachidów smakuje jak z PRL-u

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g orzeszków ziemnych bez dodatków
  • 100 g białego cukru
  • 30 g masła
  • 100 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie składnikówUmieść na patelni orzechy, cukier, masło w kawałkach i wodę. Podgrzewaj na dużym ogniu, przez cały czas mieszając, aż zacznie powstawać syrop.
  2. PrażeniePodgrzewaj dalej, aż cukier zacznie karmelizować, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zmniejsz ogień i grzej, mieszając, aż karmel stanie się złoty, a orzechy będą przyjemnie pachnieć. Dodaj sól i mieszaj jeszcze przez około minutę na najmniejszym ogniu, aż karmel ściemnieje, ale nie przypali się.
  3. Rozdzielanie orzechówSzybko zsuń orzechy na przygotowany pergamin i porozdzielaj natłuszczoną łyżką. Wciąż bardzo ciepłe posyp cukrem pudrem i dokładnie w nim obtocz.

Jak zrobić orzeszki w karmelu?

To bardzo łatwe i zabiera jedynie 5 minut. Wystarczy rozpuścić na patelni sam cukier, nie mieszając go. Gdy zacznie ciemnieć, należy zmniejszyć ogień, wrzucić dowolne orzechy, pokryć masą, a następnie wyłożyć je na pergamin do ostygnięcia. W ten sposób warto przygotować rodzaje, które nie lubią silnego ogrzewania, na przykład włoskie czy piniowe.

W karmelu można obtaczać także orzechy podprażone przez kilka minut na suchej patelni. Alternatywnym rozwiązaniem jest upieczenie ich w temperaturze 180 stopni przez co najmniej 8-10 minut. Ja wolę jednak dać im więcej czasu w chłodniejszym piekarniku, na przykład 40 minut w stu stopniach. Gdy się zrumienią, studzę je na kratce przykrytej pergaminem.

Czytaj też:
Pikantne orzechy w karmelu robię na patelni. To mój przepis na przekąskę idealną
Czytaj też:
Tańsze niż orzeszki, a chrupią jak szalone. Szykuję i wrzucam do piekarnika w 5 minut