Pikantne orzechy w karmelu robię na patelni. To mój przepis na przekąskę idealną

Pikantne orzechy w karmelu robię na patelni. To mój przepis na przekąskę idealną

Dodano: 
Orzechy w karmelu
Orzechy w karmelu Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Szukasz idealnej przekąski do pochrupania? Te orzechy w karmelu są dla ciebie! Sprawdź mój przepis na mocno chrupiącą, słodką i jednocześnie pikantną przekąskę.

Orzechy w karmelu z przyprawami robi się błyskawicznie i jeśli raz spróbujesz, to nie mam wątpliwości, że już nigdy nie kupisz gotowców. To ty decydujesz, jak mocno mają być uprażone, to ty decydujesz, jak mają być ostre.

Ta prosta przegryzka nadaje się nie tylko do chrupania w domu, możesz orzechy w karmelu zabierać do pracy czy w podróż. Posiekane orzechy w karmelu możesz dodawać do owsianek czy deserów.

Jak zrobić orzechy w karmelu?

Do zrobienia tej przekąski wykorzystaj dowolne orzechy lub migdały. Ja lubię w tej wersji orzechy pekan, orzechy laskowe oraz włoskie, często robię po prostu mieszankę i dodaję do nich jeszcze całe migdały.

Do prażenia najlepiej wziąć dużą patelnię, aby orzechy równomiernie się prażyły. Ważne, aby najpierw prażyć je suchej patelni, kiedy zaczną się rumienić i pięknie pachnieć, to jest moment, kiedy można dodać masło. Jeśli chcesz zrobić wegańską wersję przekąski, wykorzystaj roślinny odpowiednik masła (przeznaczony do smażenia) albo dodaj do orzechów odrobinę oleju.

Ilość chilli (pieprz cayenne) można dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubisz mniej pikantne potrawy, dodaj mniej, niż w przepisie.

Przepis: Karmelizowane orzechy z chili

Pikantna przekąska z orzechów.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
403 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki orzechów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. Prażenie orzechówCukier wymieszaj z solą i pieprzem cayenne. Orzechy wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię i praż ok. 2-3 minut. Po tym czasie dodaj masło, wymieszaj wszystko tak, aby masło pokryło orzechy. Wsyp na patelnię cukier z przyprawami, smaż i mieszaj, aż stopiony cukier oblepi orzeszki. Wyłóż orzechy na papier do pieczenia i poczekaj, aż ostygną.

Orzechy powinny dobrze ostygnąć, wtedy warstwa karmelu stanie się idealnie chrupiąca. Wówczas wystarczy przesypać je do miski lub słoika i zajadać.

Inne dodatki do domowych orzechów w karmelu

Dodatki do orzechów można zmieniać, chociaż osobiście dla mnie wersja z chili jest najlepsza. Ale możesz wykorzystać tu także curry, możesz również dodać paprykę słodką albo suszone zioła, na przykład tymianek.

Jak zrobić prażone orzechy w piekarniku?

Orzechy w karmelu można zrobić także w piekarniku, to dobra opcja, jeśli chcesz ich zrobić więcej. Wówczas jednak po wstępnym uprażeniu przesyp je do dużej, metalowej lub szklanej miski, wymieszaj z masłem i cukrem z przyprawami i dopiero włóż ponownie do piekarnika. Obserwuj cały czas, bo orzechy i karmel bardzo łatwo przypalić, a wówczas będą gorzkie w smaku.

Czytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste
Czytaj też:
Błyskawiczny deser w szklance. Sernik na zimno z dwóch składników