Spróbowałam tych orzeszków i od razu zapomniałam o prawdziwych. Są równie pyszne, tak samo zapewniają porcję białka, ale mają aż trzy razy mniej tłuszczu i połowę kalorii. Cieciorkę kupuję za kilka złotych i mogę nadać jej taki smak, na jaki mam akurat ochotę. Możliwości są wręcz nieskończone.
Jak zrobić orzeszki z ciecierzycy?
To jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów, trzeba jednak zachować odpowiednią kolejność czynności podczas przygotowania. Choć najłatwiej byłoby po prostu wymieszać nasiona z oliwą i przyprawami, dodatki spaliłyby się w piecu, zanim cieciorka stałaby się chrupka i przypieczona. Sekretem udanej przekąski jest dodanie ich na końcu do jeszcze gorących orzeszków.
Ten snack można zrobić także z cieciorki gotowanej w domu, co wychodzi jeszcze taniej i zdrowiej niż kupowanie puszek. Gdy jednak brakuje czasu, ekspresowe rozwiązanie sprawdza się na medal.
Przepis: Orzeszki z pieczonej ciecierzycy
Chrupiąca przekąska z pieczonych nasion cieciorki z przyprawami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 149 w każdej porcji
Składniki
- 220 g ciecierzycy z puszki (1 opakowanie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- 1/4 łyżeczki chili
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówOdsącz cieciorkę i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach. Połącz oliwę z solą i pieprzem, wrzuć cieciorkę i dokładnie wymieszaj, by pokryć nasiona mieszanką. Osobno połącz resztę sypkich składników.
- PieczenieWysyp nasiona na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piecz około 30 minut, aż będą chrupkie i przyrumienione. Gorące obtocz w przyprawach, po czym odstaw na około kwadrans do ostygnięcia.
Jakie przyprawy pasują do ciecierzycy pieczonej?
Orzeszki z cieciorki można przygotować w najróżniejszych wersjach smakowych, a także pozostać przy samej soli i pieprzu. Jeśli chcę urozmaicić smak przekąski dodaję rozmaite mieszanki przypraw, takie jak na przykład:
- 3/4 łyżeczki oregano oraz po 1/2 łyżeczki tymianku i granulowanego czosnku,
- 1 łyżka brązowego cukru oraz po 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, słodkiej papryki, chili i kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczka majeranku i 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- po 1 łyżeczce czosnku, rozmarynu i skórki otartej z cytryny oraz 1/4 szklanki drobno startego parmezanu,
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu i 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżki miodu, po 1 łyżce oleju sezamowego, prażonego sezamu i cukru oraz po 1/2 łyżeczki czosnku i przyprawy 5 smaków,
- po 1/2 łyżeczki kminu, imbiru i przyprawy garam masala oraz 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.
Czytaj też:
3 pyszne składniki, 10 minut roboty. Ta lekka przekąska to prawdziwe mistrzostwo świataCzytaj też:
Na imprezie zawsze podaję te kiełbaski. Proste, tanie i znikają ze stołu w minutę