Śniadaniowe placuszki robię z 3 składników. Za to cudo z patelni oddam najlepszą kanapkę

Śniadaniowe placuszki robię z 3 składników. Za to cudo z patelni oddam najlepszą kanapkę

Dodano: 
Placki z twarogiem syrniki
Placki z twarogiem syrniki Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Delikatne serowe placuszki to dla mnie idealny początek dnia. Gdy kładę na nich świeże owoce albo dżem, znikają jeden za drugim. Złociste i chrupiące z zewnątrz, a wilgotne i mięciutkie w środku, te syrniki zasługują na nagrodę.

Gdy zaczynam dzień od syrniczków, zawsze jest udany. Te pyszne placki mają w sobie wszystko to, co klasyczny posiłek. Połączenie twarogu, jajka i mąki to sycąca kombinacja, która daje mi energię na wiele godzin.

Jak zrobić syrniki?

To jeden z najprostszych przepisów. Mieszam ręcznie składniki i już mogę formować oraz smażyć placki. Do ich przygotowania potrzebny jest jednak prawdziwy twaróg w kostce lub w klinku, a nie serek wiejski z dodatkiem śmietany. Oprócz tłustego dobrze sprawdzi się także półtłusty twaróg.

Danie można przyrządzić w słodszej wersji, dosypując więcej cukru. Świetnym dodatkiem jest także wanilia, która podbija smak sera. Choć w wielu przepisach używa się proszku do pieczenia, placki są smaczne również bez niego.

Przepis: Placuszki z twarogu „syrniki”

Złociste placuszki z masy twarogowej po usmażeniu są rumiane, mięciutkie i lekko słodkie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg tłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • mąka do obtaczania placków
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaRozgnieć widelcem twaróg, dodaj cukier, sól, jajka i mąkę. Dokładnie połącz składniki, by powstało dość luźne ciasto.
  2. Formowanie plackówNabieraj łyżką porcje ciasta, obtaczaj w mące i formuj w dłoniach placuszki. Odkładaj je na talerz oprószony mąką
  3. SmażenieRozgrzej olej na patelni i smaż placki po 4-5 minut na stronę, aż dobrze się zetną w środku i przyrumienią na wierzchu. Ściągnij je na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić placki z twarogiem?

Jest na to wiele sposobów, bo podstawowe słodkie ciasto można wzbogacić o różne składniki. To między innymi suszone lub świeże owoce, takie jak rodzynki, żurawina, borówki amerykańskie, truskawki, maliny, kawałki jabłek, gruszek czy bananów. Te ostatnie można rozgnieść i wymieszać z serem.

Popularne są także wersje wytrawne dania. Do klasycznego ciasta z twarogu, ale bez cukru, można dodać na przykład posiekaną lub usmażoną cebulę, szpinak, rukolę, szczypiorek, natkę pietruszki, suszone pomidory, drobno pokrojoną paprykę czy duszone grzyby. Masę można wzbogacić o starty żółty ser, fetę albo śmietanę. Pasuje tu też boczek, szynka czy wędzony łosoś.

Istnieją ponadto placki twarogowo-ziemniaczane. Do niesłodkiej masy dodaje się odciśnięte starte ziemniaki, które można wymieszać z rozdrobnioną cebulą. Zamiast surowych kartofli używa się czasem startej cukinii, którą również trzeba pozbawić nadmiaru wody. Opcji jest wiele i można śmiało eksperymentować.

Czytaj też:
Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością
Czytaj też:
Ten przepis na syrniki dostałam od znajomej Ukrainki. Urzekają prostym, pysznym farszem