Kroję tanie warzywo i zalewam sosem. Ta francuska zapiekanka smakuje lepiej niż z restauracji

Kroję tanie warzywo i zalewam sosem. Ta francuska zapiekanka smakuje lepiej niż z restauracji

Dodano: 
Cukinia zapiekana pod beszamelem
Cukinia zapiekana pod beszamelem Źródło: Shutterstock / irina2511
Znudzenie się cukinią mi nie grozi. Gdy mam już dosyć leczo czy faszerowanych połówek, wrzucam ją do piekarnika. Wcześniej tylko zalewam warzywo kremowym sosem. Na taki obiad zawsze mam grono chętnych.

Nigdy nie jadłam lepszej zapiekanki, choć składa się z najprostszych składników. Gdy tylko mam czas, cukinię przyrządzam w piekarniku. Plasterki scalone pysznym sosem i przykryte serem robią u mnie za całe danie, który każdy zjada ze smakiem.

Jak zrobić cukinię zapiekaną pod beszamelem?

Kluczem do sukcesu jest zrobienie dobrego białego sosu i odpowiednie przygotowanie cukinii. Warzywo zawiera dużo wody, więc wrzucone na surowo do zapiekanki zepsułoby całe danie. Dlatego wstępnie podsmaża się plasterki, co skraca także czas pieczenia. Jest jeszcze inny sposób, by je odwodnić. To posypanie solą i usunięcie wydzielonego soku. W tym przypadku trudniej jednak trafić z całkowitą ilością soli w przepisie, dlatego zwykle rezygnuję z tej metody.

Danie piecze się pod serową pierzynką. Polecam gatunki takie, jak: gouda, emmentaler lub gruyère, najlepiej w połączeniu z parmezanem. W wielu przepisach wierzch posypuje się jeszcze tartą bułką, ale nigdy nie było mi to potrzebne.

Przepis: Cukinia zapiekana pod beszamelem

Plasterki cukinii pieczone w sosie beszamelowym pod serową pierzynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

Na warzywa:

  • 1 kg cukinii
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Na sos:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g żółtego sera
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPokrój cukinię w cienkie plasterki. Cebulę potnij w półksiężyce i podsmaż na oliwie, a gdy stanie się przejrzysta, dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć cukinię. Podgrzewaj 3-5 minut, po czym przykryj patelnię i kontynuuj przez 10 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią. Przenieś warzywa do formy wysmarowanej łyżeczką masła.
  2. Przygotowanie sosuRozpuść masło na patelni, połącz z mąką i podgrzewaj chwilę, po czym dodawaj powoli mleko, przez cały czas mieszając. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj sos 5 minut, aż zgęstnieje.
  3. PieczenieWylej sos na cukinię i potrząśnij formą, by rozpłynął się między kawałkami warzyw. Posyp startym serem i piecz całość przez około 30 minut.

Z czym można zapiekać cukinię w piekarniku?

Przepisów są setki, bo neutralne w smaku warzywo świetnie łączy się z różnymi składnikami. W zapiekance można użyć sosu beszamelowego albo pomidorowego, a także samego sera – czy nawet zamienić go na oliwę z przyprawami. Można też dołożyć wiele produktów do cukinii. To między innymi:

  • inne warzywa, jak: pomidory, papryka, bakłażan, czosnek, por, fenkuł, groszek, kukurydza;
  • świeże zioła, np.: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, tymianek;
  • liście szpinaku z serem feta;
  • ziemniaki lub bataty;
  • grzyby leśne i hodowlane;
  • mięso drobiowe z piersi, ud i podudzi;
  • mięso wieprzowe i wołowe;
  • kawałki kiełbasy albo wędliny;
  • wędzony albo smażony tempeh;
  • podsmażone kawałki wędzonego tofu.

Czytaj też:
Koniec z bułką tartą. Ten kremowy kalafior smakuje jak z francuskiej restauracji
Czytaj też:
Zawiń kremowy ser w plastry cukinii i wstaw do piekarnika. To szybkie danie rozpływa się w ustach