Gotowych batonów unikam, jak mogę, bo zawierają dużo dodatków i nie sycą. Dlatego biorę sprawy w swoje ręce i robię tę przekąskę ze zdrowszych składników. Najchętniej według amerykańskiego przepisu, który mało zmienił się od pokoleń.
Jak zrobić domowe batoniki orzechowo-czekoladowe?
W tym deserze bez pieczenia podstawę stanowią masło orzechowe ze słoika oraz pełnoziarniste ciastka owsiane (digestive). Trzeba je bardzo drobno pokruszyć, na przykład za pomocą wałka. Aby było łatwiej, ciasteczka umieszczam w torebce albo między arkuszami pergaminu. Można też użyć malaksera. Składniki te łączę z cukrem, masłem i wanilią, a po zastygnięciu masy w formie oblewam czekoladą. Deser kroję na podłużne kawałki, choć czasem jest mi wygodniej pociąć go na kwadraty.
Przepis: Batoniki z masła orzechowego z czekoladą
Energetyczne domowe batony bez pieczenia o smaku orzechowo-czekoladowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
- 240 g ciastek owsianych bez dodatków
- 1 szklanka masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka plus łyżka kremowego masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 300 g czekolady mlecznej lub deserowej
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyPokrusz drobno ciastka. Rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki poza łyżką masła orzechowego i czekoladą. Mieszaj, aż masa stanie się gładka i kremowa. Jeśli wyjdzie za twarda, dodaj więcej cukru pudru. Przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 23 na 33 cm, wyłożonej pergaminem. Dokładnie dociśnij i wyrównaj warstwę, po czym wstaw formę do lodówki.
- Przygotowanie polewyRozpuść w łaźni wodnej połamaną czekoladę z łyżką masła orzechowego. Wylej na masę orzechową, ostudź i schładzaj przez co najmniej pół godziny. Przed krojeniem wyjmij na kilka minut z lodówki, by polewa ogrzała się i nie pękała.
Jak inaczej zrobić batony bez pieczenia?
Według tej samej receptury można przygotować deser bez orzechów ziemnych, na które wiele osób ma alergię. Sprawdzi się wtedy na przykład masło z orzechów laskowych czy migdałów. Trzeba jednak pamiętać, że różnią się one zawartością tłuszczu. Konieczne może być więc odjęcie z przepisu części masła krowiego czy dodanie kruszonych ciastek. Natomiast w wersji bezmlecznej masło trzeba zastąpić margaryną, a czekoladę mleczną tą gorzką.
Batony można przygotować także z innych składników, ale najczęściej spoiwem wciąż jest masło orzechowe. Można jednak zastąpić je np. zmiksowanym bananem z miodem albo roztopionymi dodatkami, które później zakrzepną. To między innymi mus lub masło kokosowe oraz czekolada. Suche składniki zmiękczy dodatek płynu, na przykład napoju roślinnego czy jogurtu kokosowego.
Masa na batoniki może zawierać ponadto:
- mielone lub siekane orzechy,
- wiórki kokosowe,
- płatki owsiane błyskawiczne,
- pokruszone herbatniki maślane,
-
suszone owoce – drobno posiekane lub namoczone i zmiksowane.
Czytaj też:
Rozpuszczam czekoladę i łączę ją z 3 dodatkami. Ta przekąska jest lepsza od kupnych batonówCzytaj też:
Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze