Klasyczny francuski pasztet do chleba przyrządza się zwykle z kurzych wątróbek, a na te jest coraz mniej chętnych. Nigdy nie lubiłam takich receptur, za to pastę bezmięsną kocham na zabój. Doprawiam ją w taki sposób, by jak najbardziej przypominała oryginał.
Jak zrobić pasztet bez mięsa do smarowania kanapek?
Bazą smarowidła jest soja. Warto przygotować ją samodzielnie, mocząc przez noc, a następnie gotując przez około 2 godziny. Pasta wyjdzie jednak równie dobra, gdy weźmie się soję z puszki. Do miksowania można użyć dowolnego oleju, choć ja najczęściej dolewam oliwę z oliwek. Cenię zarówno jej smak, jak i korzystny wpływ na zdrowie. Na końcu warto dodać ulubione zioła. Często sięgam po te mniej popularne typu cząber czy estragon. Można wymienić je także na lubczyk, tymianek, oregano czy zioła prowansalskie. Pastę podaję po wcześniejszym schłodzeniu. Wtedy jest najsmaczniejsza.
Przepis: Bezmięsny pasztet do smarowania
Smakowita kremowa pasta na kanapki z nasion soi z cebulą i pomidorami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ugotowanych nasion soi
- 3/4 szklanki wody z gotowania soi
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Smażenie cebuliPosiekaj cebulę i podsmaż na oleju przez co najmniej 10 minut, aż będzie miękka. Odstaw do przestygnięcia.
- Blendowanie pastyUmieść soję z cebulą w misie blendera, dodaj sos sojowy, koncentrat i gałkę. Zmiksuj na gładką masę, dodając porcjami płyn z gotowania nasion. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję pasty, dopraw ją solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz też dodać suszone zioła.
Z czego można zrobić pasztet bez mięsa?
Jarskie wydanie pasztetu to przede wszystkim ugotowane nasiona roślin strączkowych i warzywa. Te pierwsze, jak np. soja, fasola, ciecierzyca czy soczewica, dostarczają białka i zapewniają potrawie spójność. Jarzyny odpowiadają natomiast za smak, kolor i soczystość. Taką mieszankę można jeść jak pastę, ale też upiec ją w formie.
W jarskich pasztetach nie potrzeba jajka, jeśli użyjemy odpowiedniej ilości strączków. Przyda się jednak w przypadku receptur z samych warzyw lub z ich znaczną przewagą. Rolę tego składnika mogą jednak spełniać inne produkty, na przykład mąka z ciecierzycy lub drobno starty surowy ziemniak. Inną opcją są dodatki tworzące z wodą rodzaj żelu, takie jak zmielone siemię lniane czy płatki owsiane. Gdy ich nie mamy, sprawdzi się zwykła mąka pszenna.
Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii zachwyca bogatym smakiem. Przepis przywiozłem z LubelszczyznyCzytaj też:
Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie