Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych na naszych stołach. Bardzo lubimy zwłaszcza filet z piersi, udka i pałki. Te ostatnie wyglądają bardzo apetycznie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś pokażę wam, jak przyrządzić je prosto, a skutecznie. Tak by cała rodzina zjadła obiad ze smakiem.
W czym zamarynować pałki z kurczaka?
Marynata to klucz do soczystego i aromatycznego mięsa. Do pałek kurczaka najlepiej będą pasować marynaty:
- Ziołowa – na bazie oliwy z dodatkiem czosnku, majeranku, tymianku.
- Miodowo-musztardowa – z miodu, musztardy, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
- Paprykowa – z oleju, papryki słodkiej i ostrej, a także czosnku, musztardy i odrobiny miodu.
- Jogurtowa – na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i ziół.
By mięso nabrało smaku i kruchości, trzeba je marynować co najmniej godzinę, a najlepiej zostawić je w marynacie na całą noc.
Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka?
Te smakowite pałki z kurczaka robią się w zasadzie same. To dlatego, że przygotowanie marynaty zajmie wam co najwyżej 5 minut. Trzeba do niej włożyć mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Po godzinie czy kilku godzinach marynowania, pałki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz pozostaje tylko poczekać 40-45 minut, aż się upieką.
Przepis: Pieczone pałki kurczaka
Pałki kurczaka w marynacie jogurtowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek kurczaka
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, osusz papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszaj, włóż do nich mięso, przemieszaj. Naczynie z mięsem przykryj, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- Pieczenie pałekZamarynowane mięso delikatnie odsącz z nadmiaru marynaty. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: By mięso ładnie się przyrumieniło, pod koniec pieczenia można podnieść temperaturę o 15-20 stopni Celsjusza.
Jak podać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka najlepiej będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty, z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z ogórków oraz pomidorów albo z kaszą bulgur i sałatką z rukoli. Dobrze też sprawdzą się na imprezie. Wystarczy podać je np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub paprykowym.
Czytaj też:
W jednym naczyniu mieszam kurczaka i kilka warzyw. Obiad gotowy w mniej niż 30 minutCzytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!