Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam

Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam

Dodano: 
Pałki z kurczaka w marynacie
Pałki z kurczaka w marynacie Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Jak się nie napracować, a dobrze zjeść? Oto jedna z propozycji, która mam nadzieję, przypadnie wam do gustu. Pracy przy niej jest na ok. 10 minut, bo większość robi się sama. Pałki z kurczaka wystarczy tylko zamarynować, a potem upiec.

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych na naszych stołach. Bardzo lubimy zwłaszcza filet z piersi, udka i pałki. Te ostatnie wyglądają bardzo apetycznie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś pokażę wam, jak przyrządzić je prosto, a skutecznie. Tak by cała rodzina zjadła obiad ze smakiem.

W czym zamarynować pałki z kurczaka?

Marynata to klucz do soczystego i aromatycznego mięsa. Do pałek kurczaka najlepiej będą pasować marynaty:

  • Ziołowa – na bazie oliwy z dodatkiem czosnku, majeranku, tymianku.
  • Miodowo-musztardowa – z miodu, musztardy, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
  • Paprykowa – z oleju, papryki słodkiej i ostrej, a także czosnku, musztardy i odrobiny miodu.
  • Jogurtowa – na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i ziół.

By mięso nabrało smaku i kruchości, trzeba je marynować co najmniej godzinę, a najlepiej zostawić je w marynacie na całą noc.

Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka?

Te smakowite pałki z kurczaka robią się w zasadzie same. To dlatego, że przygotowanie marynaty zajmie wam co najwyżej 5 minut. Trzeba do niej włożyć mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Po godzinie czy kilku godzinach marynowania, pałki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz pozostaje tylko poczekać 40-45 minut, aż się upieką.

Przepis: Pieczone pałki kurczaka

Pałki kurczaka w marynacie jogurtowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, osusz papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszaj, włóż do nich mięso, przemieszaj. Naczynie z mięsem przykryj, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie pałekZamarynowane mięso delikatnie odsącz z nadmiaru marynaty. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: By mięso ładnie się przyrumieniło, pod koniec pieczenia można podnieść temperaturę o 15-20 stopni Celsjusza.

Jak podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka najlepiej będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty, z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z ogórków oraz pomidorów albo z kaszą bulgur i sałatką z rukoli. Dobrze też sprawdzą się na imprezie. Wystarczy podać je np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub paprykowym.

Czytaj też:
W jednym naczyniu mieszam kurczaka i kilka warzyw. Obiad gotowy w mniej niż 30 minut
Czytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!