W sklepach jest zatrzęsienie różnych napojów, ale żaden z nich nie umywa się do domowych przetworów. A taki kompot z czerwonych porzeczek czy truskawek to wyśmienity napój do obiadu. W tym roku ceny owoców są dosyć wysokie, dlatego warto rozważyć własnoręczny zbiór dziko rosnących jeżyn. Rosną w wielu miejscach i są wyborne na kompot.
Gdzie zbierać jeżyny?
Jeżyny występują w wersji uprawnej, ale są też dziko rosnące. Te drugie można znaleźć w wielu miejscach, np.: przy leśnych ścieżkach i drogach, na skrajach lasów, na polanach, na obrzeżach wsi. Najsmaczniejsze, bo najbardziej aromatyczne są te zebrane na słonecznych stanowiskach.
Oczywiście należy unikać zbierania owoców przy ruchliwych drogach i przemysłowych terenach, bo mogą być zanieczyszczone. Po zerwaniu zawsze należy je dobrze umyć, 2-3 razy zmieniając wodę.
Jak zrobić aromatyczny kompot z jeżyn?
Robiąc kompot z jeżyn na zimę, do każdego słoika dorzucam też trochę jabłek. Dodają przetworom przyjemnej kwaskowości i charakterystycznego aromatu. A do jeżyn pasują wręcz znakomicie. Zwykle sięgam po typowe letnie jabłka, np. Papierówki, Antonówki. Są kwaśne i dosyć tanie, a tu sprawdzają się rewelacyjnie.
Przepis: Kompot jeżynowo-jabłkowy
Aromatyczny kompot z jeżyn i jabłek
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g jeżyn
- 4-6 kwaśnych jabłek
- ok. 1,5 l wody
- 200-250 g cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówJeżyny opłucz i osącz. Jabłka umyj, obierz (choć nie jest to konieczne), każde przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
- Napełnianie słoikówW garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając do rozpuszczenia. Do dwóch słoików o pojemności 900 ml lub 1 l wsyp połowę jeżyny i dodaj połowę jabłek. Zalej je gorącym syropem, zostawiając ok. 1,5–2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
- PasteryzacjaSłoiki szczelnie zakręć. Wstaw do wysokiego, wąskiego garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, by sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Od zagotowania się wody w garnku, gotuj całość ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Inna wersja kompotu z jeżyn
Kompot z jeżyn można też przygotować zupełnie inaczej. Słoiki wystarczy napełnić umytymi i osuszonymi owocami mniej więcej 3 cm poniżej krawędzi słoika. Potem zasypać je cukrem (ile wejdzie) i wlać przegotowaną, przestudzoną wodę do mniej więcej 3/4 wysokości słoika. Potem całość należy zapasteryzować, lejąc do garnka wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury wody w słoikach.
Taki kompot jest intensywny w smaku i doskonale nadaje się do rozcieńczania. Gdy zimą chcę z niego skorzystać, zagotowuję ok. 2 l wody, wlewam półlitrowy słoik kompotu jeżynowego i dorzucam 2-3 kwaśne jabłka. Całość gotuję ok. 7 minut na średnim ogniu, dosładzam do smaku.
Czytaj też:
Kiedy dojrzewają mirabelki, robię ten dżem bez żelfixu. Zimą smakuje jak świeże owoceCzytaj też:
Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem