Kiedy dojrzewają mirabelki, robię ten dżem bez żelfixu. Zimą smakuje jak świeże owoce

Kiedy dojrzewają mirabelki, robię ten dżem bez żelfixu. Zimą smakuje jak świeże owoce

Dodano: 
Dżem z mirabelek
Dżem z mirabelek Źródło: Shutterstock / Jenny Sturm
Nie ma nic lepszego niż zamknięte w słoikach smaki i kolory lata. Zapraszam po sprawdzony przepis na przepyszny, aromatyczny dżem z mirabelek, który robię bez dodatku żelfix-u.

Kiedy nadchodzi sezon na złociste, słodkie mirabelki, wiem, że czas uruchomić domową fabrykę przetworów. Dżem z mirabelek pozwala cieszyć się słońcem nawet w środku zimy i ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Jak przygotować dżem z mirabelek?

Dżem mirabelkowy to jeden z moich ulubionych przetworów – jego intensywny kolor i smak sprawiają, że można cieszyć się doskonałym samopoczuciem nawet w szary, zimowy dzień. Choć przygotowanie domowego dżemu wymaga nieco uwagi, to naprawdę warto, bo można przez całą zimę cieszyć się smakiem letnich owoców. Ważną dla mnie kwestią jest również pełna kontrola nad składem.

Zwróć uwagę, czy na owocach nie są widoczne oznaki gnicia – nawet niewielkie, brązowe plamki na skórce i miąższu mogą wskazywać, że owoce zaczęły się psuć. Równie ważne, jak świeżość owoców na przetwory, jest odpowiednie gotowanie – powolne, na małym ogniu, by owoce puściły sok i zmiękły, a dżem nabrał odpowiedniej gęstości. Gdy nie mam jak skupić się na pilnowaniu dżemu i częstym mieszaniu, przekładam odsączone z soku owoce do naczynia żaroodpornego i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy dżem jest gotowy, gorący przelewam do wyparzonych słoików. Wskazówka: uwzględniony w przepisie cukier możesz zastąpić ksylitolem.

Przepis: Dżem z mirabelek

Ze składników w tym przepisie zrobisz 6 słoików pysznego dżemu o pojemności 440 ml każdy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 3 kg mirabelek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówMirabelki przebierz, umyj i usuń pestki. Umieść owoce w rondlu z grubym dnem.
  2. GotowanieGotuj mirabelki na średnim ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodaj cukier (możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość). Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i dżem stanie się gęsty. Wskazówka: nadmiar puszczonego przez owoce soku można zlać do wyparzonych butelek i wówczas dżem będzie gotowy szybciej.
  3. Przekładanie do słoikówNakładaj dżem do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcaj (rant słoików nie może być zanieczyszczony dżemem, więc polecam użyć lejka). Zakręcone słoiki ustaw na zakrętkach i poczekaj, aż dżem ostygnie.

Dżem z mirabelek przechowuję na półce w spiżarni (opcjonalnie w zamkniętej szafce). Jeżeli do słoików nie dostanie się woda lub powietrze, to dżem zachowuje świeżość, intensywny kolor i smak nawet przez 12 miesięcy.

Do czego wykorzystać dżem z mirabelek?

Mirabelkowy dżem wybornie smakuje na świeżej chałce lub chlebie/bułkach oraz złocistych tostach, a także pasuje do naleśników, gofrów i różnego rodzaju placuszków. Złocisty dżem można również wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek i pączków, dodatek do jogurtu naturalnego, owsianki, deserów w pucharkach, tortów i innych ciast. Słodki smak mirabelek świetnie pasuje też do mięs m.in. drobiu, wieprzowiny i baraniny – możesz podać dżem jako dodatek np. do rolady z indyka, podkreślić nim smak nadzienia z suszonych owoców oraz dodać do marynaty.

Czytaj też:
Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem
Czytaj też:
Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników