Takie filety z kurczaka robi moja koleżanka i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi mięso zrobiło furorę. To filet z kurczaka smażony w jajku, danie proste, a niezwykle pyszne. Może być serwowane jako mięso do obiadu, ale też jako imprezowa przekąska, mięso na kanapki czy do sałatek.
Jak zrobić filet z kurczaka smażony w jajku?
To danie bardzo proste: wystarczy pokroić mięso w plastry, delikatnie rozbić, doprawić, a następnie panierować jedynie w mące i jajku (dokładnie w takiej kolejności). Moja koleżanka smażyła mięso na oleju, ale można dodać do smażenia również odrobinę masła: wtedy panierka będzie miała charakterystyczny, delikatnie maślany posmak.
Inspiracja: filet z kurczaka smażony w jajku wystarczy doprawić solą i pieprzem, ale ten etap przyrządzania dania daje dużo pole do indywidualnych eksperymentów. Możesz np. dodatkowo natrzeć kawałki mięsa przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub doprawić czosnkiem granulowanym), doprawić chili, curry albo suszonymi ziołami (np. oregano lub aromatyczną mieszanką ziół prowansalskich).
Przepis: Filet z kurczaka w jajku
Prosty pomysł na miękkie i soczyste mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 208 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaMięso pokrój na plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie mięsaJajka rozmąć, mąkę wysyp na talerzyk. Maczaj mięso najpierw w mące, a potem w jajku i kładź na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać filet z kurczaka w jajku?
Takie mięso to wręcz gotowy pomysł na obiad. Podaj je np. z ziemniakami i ulubioną surówką albo z ryżem smażonym z warzywami. Takie mięso, jeśli zostanie z obiadu, możesz kłaść na kanapki (na pieczywie doskonale smakuje także na gorąco). Takie bułki czy chleb z mięsem to rewelacyjny posiłek do zabrania ze sobą na wycieczkę.
Mięso można również pokroić na kawałki i dorzucić do sałatki, np. takiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i cebuli z sosem czosnkowym lub prosty winegretem.
Czytaj też:
Soczyste szaszłyki z kurczaka. Jedna sztuczka sprawia, że są lepsze niż te w knajpachCzytaj też:
Biorę kawałki zdrowego mięsa i robię wędlinę jak w PRL. Spróbuj, a do sklepowych nie wrócisz