Biorę maślankę i garść owoców. Raz-dwa szykuję zdrowy koktajl na przekąskę lub kolację

Biorę maślankę i garść owoców. Raz-dwa szykuję zdrowy koktajl na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Koktajl z owocami jagodowymi
Koktajl z owocami jagodowymi Źródło: Shutterstock / marcin jucha
Oto prosty sposób na pyszną i zdrową przekąskę, a nawet lekką kolację. Wystarczy sięgnąć po maślankę i aromatyczne owoce. Raz-dwa powstanie z nich pyszny napój, który dostarczy samych cennych składników.

Macie ochotę na superzdrową przekąskę lub lekką kolację? W 2-3 minuty przyrządzicie je z maślanki i aromatycznych owoców. Ja często tak robię zwłaszcza latem, gdy miękkie, sezonowe owoce są na wyciągnięcie ręki. Ten leciutki posiłek dostarcza samych zdrowych składników i nie obciąża zbytnio żołądka.

Jaki napój nadaje się na koktajl mleczno-owocowy?

Koktajl mleczno-owocowy można zrobić na bazie zwykłego mleka, jednak wybór jest o wiele większy. Podstawą takiego napoju mogą też być: maślanka, kefir, jogurt naturalny czy zsiadłe mleko. Te mleczne napoje fermentowane są nawet zdrowsze od słodkiego mleka. A to dlatego, że zawierają dodatkowo zdrowe bakterie fermentacji mlekowej. Korzystnie wpływają one na nasz przewód pokarmowy, a także podnoszą odporność. Poza tym zawierają mniej laktozy, co może być istotne dla osób, które mają problem z jej trawieniem.

Jak zrobić koktajl mleczno-owocowy?

Przygotowanie koktajlu mleczno-owocowego jest bardzo proste. Wystarczy umieścić w kubku miksującym lub wysokiej misce oczyszczone owoce oraz wybrany, mleczny napój. Latem sięgam zwykle po owoce jagodowe, które wystarczy opłukać i oczyścić z szypułek. Całość blenduje się raz-dwa na gładką masę. W razie potrzeby napój można dosłodzić cukrem lub miodem.

Przepis: Koktajl mleczno-owocowy

Koktajl na bazie maślanki i owoców jagodowych

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki owoców jagodowych (najlepiej mieszanych, np. malin, borówek, truskawek)
  • miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie koktajluOwoce opłucz, osącz, usuń szypułki. Owoce wsyp do kubka miksującego. Dodaj maślankę. Całość zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dosłodź do smaku.
  2. Podawanie koktajluKoktajl rozlej do dwóch szklanek. Możesz posypać świeżymi owocami i ewentualnie ozdobić listkiem mięty lub melisy. Od razu podawaj.

Czym warto wzbogacić koktajl mleczno-owocowy?

Jeśli chcecie, by koktajl mleczno-owocowy był jeszcze bardziej wartościowy, możecie wzbogacić go różnymi składnikami. Doskonale będą tu pasować: płatki owsiane, otręby pszenne, nasiona chia czy siemię lniane. Na szklankę koktajlu wystarczy wsypać łyżkę płatków, łyżeczkę otrąb, chia lub siemienia. Koktajl z dodatkiem nasion chia lub siemienia lnianego warto odstawić na kilka minut, by nasiona napęczniały.

Czytaj też:
Tę aromatyczną herbatkę na dobry sen parzę tylko latem. Składniki przynoszę ze spaceru
Czytaj też:
Moja ice tea to 100 procent natury. Kosztuje grosze, a dzieciaki piją ją litrami