Obłędnie kremowy, mleczny deser z chrupiącymi dodatkami (malabi) pochodzi z kuchni izraelskiej, ale podobne przekąski serwowane są też m.in. w Grecji i Turcji. Lekki, gęsty krem zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi wody różanej. Niekiedy serwowany jest podobnie jak budyń waniliowy, polany sokiem malinowym.
Jak zrobić mleczny deser z chrupiącą pierzynką?
Do przygotowania deseru mlecznego nie potrzeba wielu składników. Kremowa baza to połączenie mleka, śmietanki 36%, skrobi kukurydzianej, cukru oraz wody różanej. Ten składnik można kupić m.in. w sklepach internetowych. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy woda różana jest produktem spożywczym, bo w sprzedaży dostępne są również produkty kosmetyczne o tej samej nazwie. Jeżeli nie chcesz utrudniać sobie życia poszukiwaniem wody różanej, to po prostu pomiń ten składnik. Alternatywnym rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości mleka o 2-3 łyżeczki i dodanie takiej samej ilości aromatycznej konfitury z płatków róży, która nada deserowi nie tylko wyjątkowy smak, ale także delikatny, różowy kolor.
Spód i wierzch deseru obłędnie chrupie dzięki prażonym orzechom laskowym i pistacjom oraz ciastu kataifi (możesz również użyć orzechów włoskich, nerkowców, migdałów lub domowej granoli). Aromatyczne orzechy grubo siekam, prażę na patelni i łączę z miodem, który podbija ich smak i chrupkość. Ciasto kataifi prażę na osobnej patelni z odrobiną masła (możesz również użyć gotowego ciasta kataifi pieczonego/prażonego).
Wskazówka: uważaj, żeby nie przegotować masy mlecznej. Grzanie trzeba wyłączyć w momencie, gdy masa zacznie delikatnie bulgotać – jeżeli przegotujesz skrobię kukurydzianą, to deser nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.
Przepis: Mleczny deser z chrupiącą pierzynką
Delikatny, kremowy deser przełamany chrupiącą, orzechowo-miodową warstwą z ciasta kataifi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 603 w każdej porcji
Składniki
Na mleczny krem:
- 450 ml mleka półtłustego
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1-2 łyżeczki wody różanej
Na spód i posypkę:
- 45 g łuskanych pistacji niesolonych
- 45 g łuskanych orzechów laskowych
- 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
- 150 g świeżego ciasta kataifi
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spodu i posypkiOrzechy laskowe i pistacje posiekaj, upraż na suchej patelni i letnie wymieszaj z miodem. Ciasto kataifi usmaż na maśle – powinno stać się chrupiące i złociste.
- Przygotowanie mlecznego kremuW garnku z grubym dnem umieść mleko, śmietankę kremówkę, cukier i skrobię kukurydzianą (możesz wzbogacić smak wanilią). Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Wyłącz grzanie, gdy krem zacznie lekko bulgotać. Do gorącego kremu mlecznego dodaj wodę różaną i wymieszaj.
- WykonanieDno miseczek przykryj porcją orzechów w miodzie i ciasta kataifi. Dodaj ciepły krem i wystudź. Wstaw do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekoruj deser orzechami i ciastem kataifi.
Mleczny deser z chrupiącą pierzynką najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Czytaj też:
Domowe lody oreo zrobisz z dwóch składników. Ten deser to wakacyjny hitCzytaj też:
20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż Bounty