Domowe lody oreo zrobisz z dwóch składników. Ten deser to wakacyjny hit

Domowe lody oreo zrobisz z dwóch składników. Ten deser to wakacyjny hit

Dodano: 
Lody oreo
Lody oreo Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Te domowe lody oreo mogą zrobić nawet dzieci. Patent jest banalnie łatwy, a składniki kupisz niemal w każdym sklepie.

Domowe lody oreo to lody z serka homogenizowanego i popularnych ciasteczek. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a testem cierpliwości jest jedynie oczekiwanie, aż deser dobrze się zamrozi.

Jak zrobić domowe lody oreo?

Bazą tych lodów jest waniliowy serek homogenizowany, a najważniejszym dodatkiem ciasteczka oreo. Cała filozofia to wymieszanie tych składników i zamrożenie masy.

Od ciebie zależy, czy przełożysz lody do dużej formy, czy wolisz zrobić lody w pojedynczych porcjach, np. lody na patyku. Jeśli mrozisz lody oreo w większym pojemniku, warto je podczas mrożenia 2-3 razy przemieszać. Będą dzięki temu bardziej puszyste.

Przepis: Lody oreo

Domowe lody z ciasteczkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
780 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 300 g ciasteczek oreo

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na lodyPokrusz ciasteczka oreo i wymieszaj z serkiem.
  2. MrożeniePrzełóż masę do większej formy lub mniejszych foremek albo kubeczków (można włożyć do nich patyczki). Zamrażaj ok. 4-5 godzin.

Inne pomysły na lody oreo

Lody z serków homogenizowanych i ciasteczek oreo możesz zrobić również z serkami o innych smakach. Może to być także serek naturalny, ale też kokosowy czy czekoladowy. Aby uzyskać lody o bardziej puszystej konsystencji, możesz dodać do masy lodowej ubitą Śmietankę kremówkę (do śmietanki można dodać odrobinę cukru pudru). Śmietanka do ubijania musi być dobrze schłodzona. Po ubiciu wystarczy wymieszać ją z serkiem oraz pokruszonymi ciastkami.

Przepis na lody oreo możesz potraktować jako inspirację i tworzyć własne kompozycje z serkiem homogenizowanym. Możesz dodać do niego np. owoce, ale też inne rodzaje ciastek, czy pokruszone wafelki lub batoniki.

Jeśli robisz domowe lody na patyku, po zmrożeniu możesz je dodatkowo maczać w rozpuszczonej czekoladzie (ciemnej lub białej), aby zyskać chrupiącą, czekoladową polewę. W wersji na bogato zastygającą polewę można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub pokruszonymi ciasteczkami.

Czytaj też:
Te lody są u mnie przebojem lata. Z ich przygotowaniem radzą sobie nawet dzieci
Czytaj też:
Do kawy dolej popularny napój gazowany. Ta mieszanka stawia na nogi od pierwszego łyka