Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki

Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki

Dodano: 
Naleśniki słowackie (lokše)
Naleśniki słowackie (lokše) Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Słowackie naleśniki, czyli lokše (loksze) to genialne placki, które można jeść zarówno w wersji na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Przepis to tylko trzy składniki.

Polacy są często w szoku, kiedy próbują tych placków, bo choć wyglądają jak nieco grubsze naleśniki, w rzeczywistości są... plackami z ziemniaków. Lokše to danie niezwykle oszczędne i można je zrobić także z ziemniaków, które zostały po obiedzie.

Co to są słowackie naleśniki?

Lokše są jednym z najbardziej charakterystycznych dodatków w tradycyjnej kuchni słowackiej. Choć na pierwszy rzut oka przypominają nasze swojskie naleśniki, to różni je przede wszystkim skład – zamiast mąki i mleka bazują na ugotowanych ziemniakach i odrobinie mąki, dzięki czemu mają elastyczną, lekko gumową strukturę i bardzo sycący charakter. Są miękkie, delikatnie chrupiące na brzegach i mają lekko ziemniaczany posmak, który świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.

W przeszłości lokše były jedzeniem prostym i oszczędnym – idealnym na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu. Smażono je bez tłuszczu, najczęściej na suchej, żeliwnej płycie pieca lub patelni. Dziś nadal cieszą się dużą popularnością, szczególnie podczas świąt, jarmarków i tradycyjnych imprez ludowych, gdzie często podawane są na ciepło – świeżo smażone i jeszcze parujące.

Jak zrobić słowackie naleśniki?

Słowackie naleśniki bardzo łatwo zrobić w domu. Nasza propozycja to naleśniki, które po usmażeniu (chociaż bardziej należałoby powiedzieć uprażeniu na suchej patelni) smarujemy odrobiną masła. Takie naleśniki można podać zarówno na słodko, np. z konfiturą ze śliwek i posypane makiem, jak i w wersji wytrawnej, np. z farszem jak do pierogów ruskich i polane sosem grzybowym lub z dowolnym mięsnym czy warzywnym farszem. Świetnie smakują także z serami. W wersji wytrawnej, zamiast masłem, można je także smarować np. gęsim smalcem.

Przepis: Naleśniki słowackie (lokše)

Tradycyjne placki z ziemniaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
słowacka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
243 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 130 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj sól i mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk.
  2. SmażenieDziel ciasto na równe części i wałkuj na placki. Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po usmażeniu smaruj gorące naleśniki masłem.

Czytaj też:
Ten makaron z chrupiącą cukinią ratuje mój obiad w tygodniu. 25 minut i smakuje obłędnie
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato