Ten zdrowy napój orzeźwia lepiej niż lody. Zrób raz i nie przestaniesz go pić

Ten zdrowy napój orzeźwia lepiej niż lody. Zrób raz i nie przestaniesz go pić

Dodano: 
Orzeźwiająca maślanka
Orzeźwiająca maślanka Źródło: Shutterstock / Camera Chemistry
Dziś polecam zdrowy, sycący i przyjemnie chłodzący koktajl. To idealny napój nie tylko na lato. Przygotujesz w 5 minut! Zapraszam po przepis.

Maślanka, kefir oraz jogurt naturalny to zdrowa baza wielu smacznych napojów. Latem bardzo często przygotowuję chłodzącą maślankę z aromatycznymi ziołami, które nie tylko wpływają na smak, ale także sprawiają, że napój staje się bardziej orzeźwiający.

Dlaczego chłodząca maślanka to idealny wybór na lato?

Połączenie zimnej maślanki i świeżej mięty to nie tylko szybki sposób na ochłodę, ale także prawdziwy zastrzyk zdrowia. Maślanka jest niskokaloryczna i bogata m.in. w pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B oraz probiotyki. Co więcej, doskonale nawadnia organizm, pomagając ustrzec się przed odwodnieniem, uzupełnia niedobory elektrolitów i pomaga uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami. Dodatek mięty sprawia, że już niewielka porcja napoju przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Mięta to również naturalny sposób na wsparcie trawienia oraz poprawę samopoczucia – mentol pomaga zmniejszyć stres i napięcie nerwowe.

Jak zrobić chłodzącą maślankę?

Przygotowując chłodzącą maślankę, korzystam z blendera kielichowego, ale możesz również dodać drobno posiekane liście mięty i wymieszać. Maślanka powinna być zimna, a jeżeli nie jest mocno schłodzona, to możesz też dodać kilka kostek lodu. Napój przygotowuję z dodatkiem garści listków świeżej mięty (zwykłej lub cytrynowej). Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków do chłodzącej maślanki.

Przepis: Chłodząca maślanka

Pyszny, orzeźwiający koktajl na ciepłe dni.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml zimnej maślanki naturalnej
  • 3 duże gałązki mięty

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie miętyGałązki mięty opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oddziel listki od łodyżek.
  2. WykonanieZblenduj zimną maślankę z listkami mięty.

Dodatki do orzeźwiającej maślanki

Smak i wartości odżywcze napoju wzbogacisz, dodając m.in.:

  • inne zioła (np. bazylia, oregano, melisa, kwiat lawendy, rozmaryn, tymianek),
  • owoce (np. maliny, truskawki, jagody, borówki, poziomki, brzoskwinie, morele, cytrusy, mango),
  • miód lub syrop klonowy,
  • nasiona lnu, nasiona chia.

Orzeźwiająca maślanka doskonale smakuje również z dodatkiem zielonego ogórka, szpinaku, selera naciowego oraz czosnku niedźwiedziego.

Czytaj też:
Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składników
Czytaj też:
Biorę trzy czerwone owoce i miksuję. Zdrowe smoothie doskonałe na początek dnia