Ziemniaki kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do obiadu. I tak można podać frytki, choć świetnie nadają się też na przekąskę. Niestety smażenie sprawia, że są dosyć ciężkostrawne i tłuste. Na szczęście chrupiące, pyszne ziemniaczki można przygotować w nieco inny, zdrowszy sposób.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w plasterkach nie wymagają specjalnych przygotowań. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy tylko dobrze wyszorować, opłukać i osuszyć. Potem należy je pokroić w plasterki. I tu ważne jest by plasterki były jak najcieńsze, jednak ładnie trzymały kształt. Na eleganckie plasterki o grubości ok. 3 mm najłatwiej będzie je pokroić przy użyciu mandoliny.
Jak zrobić chrupiące ziemniaczki w piekarniku?
Gdy już mamy ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, wystarczy je tylko odpowiednio doprawić. Ja do tego celu używam zwykle ziół i pieprzu, a także oleju. Tym razem sięgnęłam też jednak po parmezan, który zwiększył chrupkość przekąski i nadał jej wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o sól, oprószam nią ziemniaki po upieczeniu. Dzięki temu nie puszczają dużo soków w czasie pieczenia.
Przepis: Chrupiące plasterki ziemniaków
Pieczone, aromatyczne plasterki ziemniaków
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 4-6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz, pokrój w plasterki o grubości 2-3 mm. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami (nie dodawaj soli) i połową parmezanu. Dodaj ziemniaki, dokładnie obtocz w mieszance.
- Pieczenie plasterkówPlasterki ziemniaków ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je resztą parmezanu. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół), aż będą złociste i chrupiące.
Jak podać chrupiące ziemniaczki?
Chrupiące plasterki ziemniaków można podać jako dodatek do obiadu, jednak moja rodzina uwielbia je na przekąskę. Wtedy serwuję je z dipami lub sosami, np. jogurtowo-czosnkowym, jogurtowo-ziołowym, serowym lub pomidorowo-paprykowym z ostrą nutą. Dobrze też sprawdzi się guacamole, a także sos tzatziki. Chrupiące ziemniaczki można też podać z kawałkami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną albo z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Czytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzyCzytaj też:
Lekkie roladki robię na liściach sałaty. To smaczna, zdrowa i nietucząca przekąska