Zrobiłem ten turecki przysmak raz i od razu się w nim zakochałem. Spróbuj koniecznie

Zrobiłem ten turecki przysmak raz i od razu się w nim zakochałem. Spróbuj koniecznie

Dodano: 
Mercimek Koftesi – roladki z soczewicy
Mercimek Koftesi – roladki z soczewicy Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Delikatne, lekko pikantne roladki z soczewicy i bulguru to idealna przekąska lub lekka przystawka. Przygotujesz je w niecałą godzinę, a efekt zachwyci każdego.

Podczas wycieczki do Turcji w małej knajpce w Gaziantep po raz pierwszy spróbowałem tych niezwykłych roladek. Kapadocja zachwyciła mnie widokami, ale to właśnie Mercimek Köftesi zapadło mi w pamięć – soczyste i pachnące świeżymi ziołami. Wróciłem z misją odtworzenia tego smaku w domu – dziś podaję je gościom, którzy zawsze pytają o przepis.

Jak zrobić tureckie roladki z soczewicy i bulguru?

Podłużne roladki formuj rękoma, ale nie ugniataj ich zbyt mocno, aby zachowały odpowiednią strukturę. Warto mieć pod ręką miskę z zimną wodą – zanurzanie dłoni zapobiegnie przyklejaniu masy i ułatwi formowanie.

Alternatywnym sposobem przygotowania tego dania jest użycie masy do obtoczenia ulubionych dodatków. Uformuj ją w kulki, a do środka włóż kostki sera feta lub oliwki – ich intensywny smak wzbogaci potrawę o nowy wymiar. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty akcent, dodaj pokrojoną w paski paprykę do podłużnych kotlecików – zapewni im delikatną słodycz i przyjemną chrupkość.

Przepis: Mercimek Köftesi – roladki z soczewicy i bulguru

Egzotyczne danie prosto z Turcji. To pyszna przekąska, która wszystkich zachwyci.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
337 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g drobnego bulguru
  • 1 mała cebula (ok. 100 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Baza z soczewicy i bulguruSoczewicę opłucz, zalej 400 ml wody, gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy soczewica wchłonie część płynu, wsyp bulgur, wymieszaj, zdejmij z ognia i przykryj na 10 minut.
  2. Przygotowanie aromatówNa patelni rozgrzej oliwę, zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, kumin i ostrą paprykę. Smaż 2 minuty, a następnie wymieszaj z masą z soczewicy i bulguru.
  3. Formowanie i odpoczynekDo masy dodaj drobno posiekane dymki i pietruszkę. Połącz ręką, formując paluchy. Ułóż na tacy i schłódź w lodówce 20 minut przed podaniem.

Z czym podać Mercimek Köftesi?

Mercimek Köftesi można podać na wiele smacznych sposobów. Oto bardziej rozwinięte wersje poprzednich propozycji:

  • Z sałatą i warzywami – tradycyjnie serwuje się je w liściach sałaty, z dodatkiem świeżych ziół, pomidorów, ogórków i cebuli. To lekkie i orzeźwiające połączenie podkreśla ich delikatną konsystencję.
  • Z sosem – jogurtowy sos czosnkowy doda kremowości, hummus wzmocni smak, a pikantna harissa nada daniu wyrazistości.
  • Z pieczywem – mogą to być domowe chlebki pita, lawasz lub chrupiąca bagietka czosnkowa będą świetnym uzupełnieniem, dodając struktury i ułatwiając jedzenie bez sztućców. Można je także podać w cienkich tortillach jako wrapy.
  • Z marynowanymi warzywami – kiszone ogórki, papryka czy oliwki dodadzą daniu wyrazistości i przyjemnej kwaskowatości, przełamując łagodną nutę soczewicy. Spróbuj też kaparów lub konserwowanych karczochów.
  • Z cytryną – skropione sokiem z cytryny nabiorą świeżości i podkreślą smak przypraw, tworząc idealną harmonię między słodyczą, kwasowością i pikantnością.

Czytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę
Czytaj też:
Te proste roladki są pyszne i efektowne. Robię je 10 minut z kilku składników