Zrobiłem raz i już zawsze mam w lodówce. Te czeskie kiełbaski pasują do wszystkiego

Zrobiłem raz i już zawsze mam w lodówce. Te czeskie kiełbaski pasują do wszystkiego

Dodano: 
Czeskie kiełbaski w zalewie
Czeskie kiełbaski w zalewie Źródło: Shutterstock / Jiri Hera
To niepozorne danie z Czech zaskakuje smakiem, prostotą i uniwersalnością. Utopence – pikantne kiełbaski w zalewie – robi się błyskawicznie, a z każdym dniem smakują jeszcze lepiej. Idealne do pieczywa, sałatek i na imprezę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku.

To jeden z tych przepisów, które zachwycają smakiem, choć ich przygotowanie jest niezwykle proste. Utopence – kultowe czeskie kiełbaski w zalewie – to połączenie pikantności, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw, które z każdym dniem nabierają głębi. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w odpowiedniej marynacie, która wydobywa najlepsze nuty z kiełbasy, cebuli i papryki.

Jak zrobić czeskie kiełbaski w zalewie?

Utopence to prawdziwa klasyka czeskich przekąsek – wyraziste i lekko kwaśne. Jeśli chcesz uzyskać najlepszy efekt, warto sięgnąć po tradycyjne špekáčky, bo mają zwartą strukturę i nie rozpadną się w marynacie. Ale jeśli nie masz ich pod ręką, możesz spróbować z dobrymi krótkimi parówkami lub drobiowymi serdelkami. Będą trochę delikatniejsze, ale nadal dobrze się sprawdzą.

Możesz lekko naciąć kiełbaski przed włożeniem do słoika, dzięki czemu szybciej nasiąkną zalewą i będą gotowe do jedzenia w krótszym czasie.

Jeśli nie masz wystarczająco dużego słoika, możesz użyć kilku mniejszych. Ważne, aby równomiernie rozłożyć dodatki do zalewy, aby każdy słoik miał dobrze zbalansowany smak i żaden nie okazał się ostrzejszy od pozostałych. Jest to też okazja, żeby zrobić kilka różnych wersji kiełbasek.

Przepis: Utopence – czeskie kiełbaski w zalewie octowej

Zaskakujący przepis na tradycyjne danie prosto z Czech.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Czeska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
367 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g kiełbasek parzonych
  • 250 g cebuli
  • 150g czerwonej papryki
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 350 ml wody
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżeczki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz cebulę i pokrój ją w cienkie półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w paseczki.
  2. Przygotowanie zalewyW rondelku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami: zielem, pieprzem i liściem laurowym. Gotuj przez 2–3 minuty, odstaw do przestudzenia. Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Składanie słoikówKiełbaski włóż ciasno do słoika, przekładając warzywami i ostrą papryką. Zalej ciepłą zalewą. Zakręć i odstaw do lodówki na 3–5 dni.

Z czym podać czeskie kiełbaski w zalewie?

Utopence to klasyczna czeska przekąska, która świetnie komponuje się z kilkoma dodatkami. Możesz podać je z chrupiącym pieczywem, takim jak chleb na zakwasie, domowa bagietka czosnkowa czy pieczywo razowe. Dobrze smakują także z plasterkami cebuli i papryki, które podkreślają ich wyrazisty charakter.

Oczywiście, utopence to niemal obowiązkowy dodatek do zimnego piwa, zwłaszcza w czeskich gospodach. Możesz też wykorzystać je do kanapek, sałatek lub nawet jako składnik domowych hot dogów.

Czytaj też:
Nie ma szybszej eleganckiej przekąski. Z moim patentem w Sylwestra nie musisz stać przy garach
Czytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę