Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy skarb od natury. To nie tylko kulinarny przysmak, ale i produkt ceniony w medycynie naturalnej. Napary czy syropy z białych, pachnących baldachów działają wspomagająco przy infekcjach, są moczopędne, pomagają oczyszczać organizm i działają napotnie. W sezonie warto je wykorzystać do zrobienia pysznej i prostej lemoniady: wystarczy przynieść ze spaceru kilka baldachów, aby cieszyć się po chwili orzeźwiającym napojem.
Jak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?
Można powiedzieć, że to zwykła lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. I tak w rzeczywistości jest, ale tej jeden dodatek sprawia, że napój smakuje wyjątkowo: ma delikatny, kwiatowy posmak i zapach. Dodatkowa zaleta: razem z plasterkami cytryny i limonki pięknie wygląda w przezroczystym, szklanym dzbanku.
Ja do swojej lemoniady dodaję miód, najczęściej lipowy lub delikatne miody kwiatowe. Oczywiście ilość miodu można modyfikować, można też zastąpić miód innym słodzidłem. Miód dodaje lemoniadzie smaku, więc jeśli zależy ci na neutralnym dodatku słodzącym, wykorzystaj cukier lub np. ksylitol.
Rada: lemoniadę można robić również na bazie wody gazowanej lub wody zwykłej wymieszanej pół na pół z gazowaną. Bąbelki dodadzą napojowi orzeźwiającego twista.
Przepis: Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Pyszny napój ze świeżymi kwiatami czarnego bzu.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 41 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 limonka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWodę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem tak, aby się rozpuścił. Cytrynę i limonkę pokrój w plastry.
- Robienie lemoniadyDo dzbanka włóż świeże kwiaty i plastry cytrusów. Zalej wodą z miodem i cytryną, wymieszaj. Podawaj zimne.
Inny sposób na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu
Inny sposób na zrobienie zimnego napoju z kwiatów czarnego bzu, to wcześniejsze przygotowanie naparu z kwiatów. Aby go zrobić, trzeba zalać wrzątkiem świeże kwiaty i po 15 minutach odcedzić. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny, plasterki cytrusów i miód bądź cukier. Taka lemoniada ma bardziej ziołowy smak.
Czytaj też:
Zbieram cały kosz kwiatów czarnego bzu i robię pyszny syrop. Najprostszy przepisCzytaj też:
Jeśli nie masz przyprawy na grilla, ten chwast rozwiąże problem. Rośnie niemal wszędzie