To najlepsze ciasto z rabarbarem, które możesz zrobić w sezonie. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat

To najlepsze ciasto z rabarbarem, które możesz zrobić w sezonie. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat

Dodano: 
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Rabarbar to warzywo, które słynie z wyjątkowego smaku. Ta słodko-kwaśna roślina idealnie nadaje się na nadzienie do kruchego ciasta z chrupiącą bezą. Polecam przepis na ten idealny wypiek.

Uwielbiam rabarbar za jego smak i szerokie zastosowanie. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do ciast drożdżowych, kruchych oraz lekkich ciast jogurtowych, ale także świetnie podkreśla smak mięs m.in. drobiu.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – klasyczny deser, który nigdy się nie nudzi

Sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, więc warto w pełni wykorzystać potencjał tego warzywa, przygotowując przeróżne desery z jego dodatkiem. Ciasto z rabarbarem i bezą to tradycyjny wypiek kuchni polskiej, którego smak pamiętam z czasów dzieciństwa. Przepis ze starej książki kucharskiej jest niezawodny – korzystały z niego również moja babcia oraz mama. Ciasto wychodzi obłędnie pyszne i idealnie wyważone pod względem słodkiego i kwaśnego smaku. Połączenie różnych konsystencji warstw – rozpływającego się w ustach ciasta, delikatnego, wilgotnego nadzienia oraz chrupiącej, lekkiej bezy zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem ciasta z rabarbarem i bezą, pysznej drożdżówki lub innych wypieków, to polecam zrobić zapasy rabarbaru na jesień i zimę. Rabarbar można mrozić, a także przygotować z niego pyszne dżemy, konfitury i kompoty.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą?

Przygotowanie pysznego ciasta z rabarbarem i bezą nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Spód wypieku to klasyczne kruche ciasto z mąką krupczatką i zimnym masłem, które podpiekam przed wyłożeniem nadzienia. Rabarbaru nie poddaję wcześniejszej obróbce termicznej – oczyszczam i kroję warzywo, a następnie mieszam z cukrem i innymi dodatkami. Tak przygotowane nadzienie wykładam na podpieczony spód.

Bezę robię bez dodatku soli i soku z cytryny. Miksuję białka do momentu, aż powstanie puszysta piana, a następnie łyżka po łyżce dodaję do masy cukier. Gdy ostatnia porcja cukru całkiem się rozpuści, wykładam pianę na nadzienie i od razu wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Prosty, pyszny i efektowny placek z rabarbarem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
258 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki malinowego kisielu w proszku

Na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kruchego ciastaMąkę uniwersalną i mąkę krupczatkę przesiej do miski. Dodaj cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieć ciasto. Gotowym ciastem wylep spód wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  2. Podpiekanie spoduWstaw kruchy spód do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut lub do zrumienienia.
  3. Przygotowanie rabarbaruRabarbar obierz z twardych włókien, pokrój na 1 cm kawałki i umieść w misce. Dodaj cukier, skórkę otartą z cytryny i kisiel w proszku. Wymieszaj składniki, a następnie wyłóż na podpieczony spód.
  4. Ubicie piany na bezęUbijaj białka, aż zaczną się mocno pienić i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj, aż każda porcja cukru całkiem się rozpuści. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj, aż składniki się połączą. Gotowa piana na bezę jest gęsta, śnieżnobiała i lśniąca. Wyłóż pianę z białek na rabarbar. Gotowe ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika.
  5. PieczeniePiecz ciasto z rabarbarem i bezą przez 20 minut w  temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Po upływie czasu wstępnego pieczenia zmniejsz temperaturę do 80 stopni Celsjusza (opcjonalnie 60 stopni z termoobiegiem) i piecz kolejne 20 minut – beza powinna lekko się przyrumienić z wierzchu.

Ciasto z rabarbarem i bezą podaję, gdy całkiem ostygnie. Deser doskonale smakuje bez dodatków oraz podany z domową bitą śmietaną lub kremem na bazie serka mascarpone.

Czytaj też:
Wiosną wracam do tego ciasta z truskawkami. Wypróbuj przepis babci, który podbije każde serce
Czytaj też:
Nie zgadniesz, co dodaję do jogurtowego ciasta z rabarbarem. Ten składnik robi różnicę