Gdy tylko pojawia się pierwszy rabarbar, wiem, że nadszedł czas na lekkie, orzeźwiające wypieki. Ciasto z rabarbarem to klasyka kuchni polskiej, ale co powiecie na wersję wzbogaconą o delikatny, kremowy ser ricotta? To ciasto zaskakuje smakiem – kwasowość rabarbaru doskonale przełamuje słodycz ciasta, a ricotta dodaje mu aksamitnej gładkości.
Jak zrobić ciasto z ricottą i rabarbarem?
Ciasto z ricottą i rabarbarem to doskonała alternatywa dla ciężkich wypieków m.in. klasycznego sernika. Jego sekret tkwi w harmonijnym połączeniu wilgotnego, ale puszystego ciasta z dodatkiem jogurtu z kremowym nadzieniem z ricotty i aromatycznym rabarbarem. Ricotta jest znana ze swojej delikatnej struktury i neutralnego smaku, dzięki czemu idealnie wchłania słodycz i aromat wanilii, tworząc warstwę, która przypomina lekki sernik, ale jest znacznie mniej zwarta. Rabarbar sprawia, że deser nie jest mdły w smaku i świetnie orzeźwia w ciepłe dni.
Samo przygotowanie ciasta opiera się na prostych krokach i tanich składnikach. Kluczowe jest miksowanie składników ciasta tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – nadmierne miksowanie może sprawić, że wyjdzie zakalec. Nadzienie z ricotty wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną – powinno być gładkie, ale nie napowietrzone jak bita śmietana. Rabarbar kroję na małe kawałki i mieszam z brązowym cukrem (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić cynamonem). Wyłożone na ciasto nadzienie mocno się zapada, ale nie musisz się martwić – jeżeli ciasto nie było zbyt długo miksowane, to wyjdzie idealne.
Przepis: Ciasto z ricottą i rabarbarem
Pyszne ciasto sezonowe
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 448 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie serowe:
- 300 g serka ricotta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przygotowanie nadzienia i rabarbaruSer ricotta wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Rabarbar obierz z twardych włókien, pokrój na małe kawałki i wymieszaj z brązowym cukrem.
- WykonaniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzch wyłóż ser oraz rabarbar.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 50 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto jogurtowe z nadzieniem z ricotty i rabarbarem podaję, gdy całkiem wystygnie.
Wskazówka: do serowego nadzienia możesz dodać skórkę z cytryny, limonki lub pomarańczy, a rabarbar zastąpić innymi owocami (pokrojonymi na małe kawałki lub w całości), np. śliwkami, truskawkami, malinami, borówkami, porzeczkami.
Czytaj też:
To obłędnie delikatne ciasto jogurtowe robi furorę tej wiosny. Nie skończysz na jednym kawałkuCzytaj też:
Na komunii syna podaliśmy ten sernik bez pieczenia. Goście brali dokładki, dzieci prosiły o więcej