Kroje rzodkiewki i dwa soczyste warzywa. Ta prosta surówka zawsze pierwsza znika z talerzy

Kroje rzodkiewki i dwa soczyste warzywa. Ta prosta surówka zawsze pierwsza znika z talerzy

Dodano: 
Surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora
Surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora Źródło: Shutterstock / Palistan
Ta surówka jest soczysta, chrupiąca, bardzo świeża i lekka. Sekret to trzy warzywa, które kupisz w każdym sklepie.

Surówka to dla mnie zawsze bardzo ważny element obiadu: w końcu to dzięki niej możemy zapewnić sobie zdrową, solidną porcję warzyw. Dlatego zawsze staram się, aby surówki były smaczne i aby każdy chętnie je zajadał. Nie oznacza to wcale, że muszą być skomplikowane i czasochłonne. Ta surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora, to surówka do obiadu, do której często wracam. Podobną robiła moja babcia z własnych warzyw działki. Ja posiłkuję się zakupami w lokalnym warzywniaku.

Jak zrobić surówkę z rzodkiewki, ogórka i pomidora?

Ta surówka to najprostszy przepis, jaki tylko może być, bo chodzi o to, aby pokroić wszystkie warzywa, dodać zieleninę (szczypior i koperek) oraz doprawić oliwą, octem jabłkowym, solą i pieprzem. Warzywa można pokroić w dowolny sposób: plasterki, ćwiartki, kostkę czy nieregularne kawałki: jak tylko ci wygodnie.

Po dodaniu soli, ogórki i pomidory mogą szybko puszczać sok. Dlatego warto surówkę przygotować tuż przed obiadem, aby nie stała zbyt długo, ewentualnie poczekać z doprawieniem.

Przepis: Surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
139 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 gałązki koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWarzywa pokrój na kawałki, szczypior i koperek posiekaj.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystko w misce, dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.

Surówka z rzodkiewki to uniwersalny dodatek do wielu obiadów: podaj ją np. do ziemniaków i mięsa (kotleta schabowego lub pieczonego kurczaka) albo do kaszy gryczanej z sosem (np. mięsnym lub grzybowym). Nadaje się również jako dodatek do dań z ryżem albo makaronem.

Surówka z rzodkiewki ze śmietaną lub jogurtem

Wspomniałam, że taką surówkę często robiła moja babcia z własnych warzyw. Babcia robiła ją jednak w wersji na bogato, bo obowiązkowo dodawała do niej śmietanę. Ja czasem też sięgam po taką sentymentalną wersję, ale wówczas zwykle wykorzystuję nie śmietanę, a gęsty jogurt naturalny. W przypadku śmietany czy jogurtu można pominąć dodatek oliwy, ale warto doprawić surówkę odrobiną octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Czytaj też:
Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sos
Czytaj też:
Dwa proste warzywa, a efekt zaskoczył wszystkich! Zrób tę sałatkę i podaj ją bliskim