Surówka to dla mnie zawsze bardzo ważny element obiadu: w końcu to dzięki niej możemy zapewnić sobie zdrową, solidną porcję warzyw. Dlatego zawsze staram się, aby surówki były smaczne i aby każdy chętnie je zajadał. Nie oznacza to wcale, że muszą być skomplikowane i czasochłonne. Ta surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora, to surówka do obiadu, do której często wracam. Podobną robiła moja babcia z własnych warzyw działki. Ja posiłkuję się zakupami w lokalnym warzywniaku.
Jak zrobić surówkę z rzodkiewki, ogórka i pomidora?
Ta surówka to najprostszy przepis, jaki tylko może być, bo chodzi o to, aby pokroić wszystkie warzywa, dodać zieleninę (szczypior i koperek) oraz doprawić oliwą, octem jabłkowym, solą i pieprzem. Warzywa można pokroić w dowolny sposób: plasterki, ćwiartki, kostkę czy nieregularne kawałki: jak tylko ci wygodnie.
Po dodaniu soli, ogórki i pomidory mogą szybko puszczać sok. Dlatego warto surówkę przygotować tuż przed obiadem, aby nie stała zbyt długo, ewentualnie poczekać z doprawieniem.
Przepis: Surówka z rzodkiewki, ogórka i pomidora
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 139 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 gałązki koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWarzywa pokrój na kawałki, szczypior i koperek posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj wszystko w misce, dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
Surówka z rzodkiewki to uniwersalny dodatek do wielu obiadów: podaj ją np. do ziemniaków i mięsa (kotleta schabowego lub pieczonego kurczaka) albo do kaszy gryczanej z sosem (np. mięsnym lub grzybowym). Nadaje się również jako dodatek do dań z ryżem albo makaronem.
Surówka z rzodkiewki ze śmietaną lub jogurtem
Wspomniałam, że taką surówkę często robiła moja babcia z własnych warzyw. Babcia robiła ją jednak w wersji na bogato, bo obowiązkowo dodawała do niej śmietanę. Ja czasem też sięgam po taką sentymentalną wersję, ale wówczas zwykle wykorzystuję nie śmietanę, a gęsty jogurt naturalny. W przypadku śmietany czy jogurtu można pominąć dodatek oliwy, ale warto doprawić surówkę odrobiną octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Czytaj też:
Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sosCzytaj też:
Dwa proste warzywa, a efekt zaskoczył wszystkich! Zrób tę sałatkę i podaj ją bliskim