To najsmaczniejsza wiosenna surówka, jaką znam. Wystarczy młoda kapusta i proste dodatki

To najsmaczniejsza wiosenna surówka, jaką znam. Wystarczy młoda kapusta i proste dodatki

Dodano: 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / Sunvic
Co podać do obiadu? O tej porze roku gorąco polecam surówkę z młodej kapusty. Jest szybka i prosta do zrobienia, a smakuje obłędnie. Siekam tylko kapustę i dorzucam do niej kilka prostych dodatków.

Obiad bez surówki to niepełne danie. Warto ją przygotować, bo dzięki temu posiłek będzie bardziej wartościowy, zyska też na smaku i apetyczności. Wiosną staram się sięgać po młode warzywa, bo są smaczne i chrupiące. Moim ulubionym jest kapusta, którą raz-dwa zamieniam w pyszny dodatek do obiadu.

Co warto dodać do surówki z młodej kapusty?

Młoda kapusta jest chrupiąca i delikatna. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Najbardziej lubię ją w połączeniu z orzeźwiającymi, chrupiącymi warzywami, takimi jak: świeży ogórek, cebulka dymka oraz koperek. Dobrze też jednak będzie się komponować z ogórkiem małosolnym, rzodkiewką czy pomidorem.

Jak zrobić lekką surówkę z młodej kapusty?

Surówkę z młodej kapusty robię chwilę przed podaniem obiadu. Lubię bowiem, gdy składniki pozostają chrupiące. Szatkuję więc kapustę, szczypiorek i koperek i kroję w plasterki świeży ogórek. Mieszankę warzyw łączę z lekkim sosem na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Dodaję też do niego trochę soku z cytryny i cukru dla wzmocnienia smaku.

Przepis: Szybka surówka z młodej kapusty

Chrupiąca i lekka surówka z młodej kapusty z zielonymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • koperek
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Ogórek umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę umyj, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki surówki wymieszaj. Dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, polej surówkę, wymieszaj.

Jaki sos dodać do surówki z młodej kapusty?

Surówkę z młodej kapusty najbardziej lubię w lekkiej wersji z dodatkiem sosu na bazie oleju. Jeśli jednak chcecie, możecie połączyć ją z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego lub śmietany. Warto do niego dodać np. łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki te zaostrzą smak surówki, ale nie przytłoczą jej smaku i delikatności.

Czytaj też:
Zrób te warzywa zamiast surówki lub mięsa. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Klasyczną mizerię łączę z wiosennym dodatkiem. Zyskuje na smaku i wyglądzie